Bubbelvoetbal, archery tag en opblaas stormbaan: Koningsspelen zijn een sportief feestje

Foto: Yvon de Groot

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De Koningsspelen vinden op vrijdag 26 april weer plaats. Een sportief feest dat door het hele Koninkrijk traditiegetrouw gepland staat op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

‘We hopen aankomende vrijdag natuurlijk op een zonnige en energieke dag’, zegt Pieter Mars, coördinator Koningsspelen bij Alphen Vitaal. Naast de verschillende activiteiten op het basisonderwijs, die mede georganiseerd zijn door buurtsportcoaches van Alphen Vitaal of sportaanbieders uit de gemeente, organiseert Pieter zelf ook een evenement.

Op de velden van voetbalclub Alphense Boys komen vrijdag 130 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van verschillende basisscholen uit Alphen aan den Rijn een ‘sportief feestje vieren’.

‘Deze leerlingen hebben straks plezier met bijvoorbeeld archery tag en bubbelvoetballen,’ vertelt Pieter. Bij archery tag moeten deelnemers elkaar zien te raken met een zachte pijl, ook wel gevechtsboogschieten genoemd. ‘En uiteraard zal de opblaasbare stormbaan niet ontbreken.’

Clinics in Hazerswoude-Dorp

‘In Hazerswoude-Dorp wordt het feest elk jaar grootser, dit komt mede door de mooie samenwerkingen die er in het dorp zijn’, zegt Ward van Teijlingen. Ward is als buurtsportcoach bij Alphen Vitaal onder andere verantwoordelijk voor Hazerswoude-Dorp en daar ook tijdens de Koningsspelen actief.

In het dorp komen 480 kinderen vanuit de drie basisscholen richting het sportpark, waar de sportverenigingen G.v.v Aspasia, Tehado, G.V. Hou Vast, TTV Avanti en Hazerswoudse Boys clinics verzorgen.

De kinderen van het basisonderwijs worden deze dag onder andere begeleid door vijftig leerlingen van het Groene Hart.

Digitaal en fysiek komen samen

Niet alleen op de dag van de Koningsspelen is er wat te beleven. Gemeente Alphen is één van de vijf gemeenten in Nederland die samen met NOC*NSF een nieuw online initiatief hebben gelanceerd in aanloop naar de Koningsspelen: De King’s Arena.

Speciaal voor basisschoolkinderen uit de gemeente is dit online platform ontwikkeld. Het doel ervan is om kinderen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en wat meer bij te leren over sport, beweging en een gezonde leefstijl', aldus projectcoördinator Ingeborg Houdijk.

‘In het verlengde daarvan stimuleren we kinderen om verschillende sport- en beweegactiviteiten in onze gemeente uit te proberen. Digitaal en fysiek komen hierdoor op bijzondere wijze samen. We merken dat de website goed bezocht wordt.' 

Lees ook: Kampioenschappen buikglijden en optredens tijdens Koningsdag in Koudekerk