Burgemeester: vuurwerkvrije zone in Alphen als dorp of wijk eigen show organiseert

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) sluit niet uit dat er in de gemeente Alphen aan den Rijn vuurwerkvrije zones ingesteld worden op het moment dat inwoners een gezamenlijke vuurwerkshow willen organiseren. Er zijn gemeenten in Nederland die daarmee geëxperimenteerd hebben en waar dat een succes is.

'Als een voetbalvereniging zegt: allemaal 15 euro in de pot en we gaan een vuurwerkshow organiseren, kan ik me voorstellen dat we er een vuurwerkvrijezone instellen om die vuurwerkshow echt tot zijn recht te laten komen. Datzelfde geldt voor een dorpsraad of wijkvereniging die op een kruispunt of welke plek dan ook een mooi feest wil bouwen met een vuurwerkshow. Daar staan we voor open', zegt Spies, die zelf voorstander is van een landelijk verbod op knalvuurwerk.

Dit artikel gaat verder onder het radio-interview met burgemeester Liesbeth Spies

Vuurwerkvrije zones is een instrument om overlast door vuurwerk te voorkomen. Nu is Alphen geen plaats waar veel vuurwerkoverlast is. Er is dan ook geen aanleiding om op voorhand vuurwerkvrije zones in te stellen in de gemeente Alphen. Mocht er alsnog aanleiding ontstaan, is het instellen daarvan alsnog een optie voor Spies. De burgemeester had gehoopt dat er een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou komen. Maar dat wil de minister niet. Spies gaf in juni aan dat een verbod in haar ogen alleen zin heeft als het een landelijk verbod is.

Daar is de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn het mee eens, bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. 'Alleen vuurwerkvrije zones instellen als daar aanleiding voor is. Dat is tot nu toe niet gebleken', stelt raadslid Niels Uittenbogaart (Nieuw Elan). 'Voor ons is dit goed tot voldoende. We zouden als SP verder willen gaan en overgaan tot het afschaffen van knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat zit er landelijk niet in', erkent Harre van der Nat.

Dat de vuurwerktraditie landelijk niet wordt afgeschaft is iets waar Anouk Noordermeer van VVD blij mee is. 'Je sluit een jaar af en gaat een nieuw jaar in. Soms doe je dat met een lach en een traan. En je kiest zelf uit of je zo'n feestje met familie of vrienden viert. Zo'n traditie, die we met ze allen hoog hebben zitten, moeten we in ere houden', vindt de fractievoorzitter van VVD.

Dit artikel gaat verder onder de interviews met raadsleden Uittenbogaart, Van der Nat en Noordermeer

Hieronder vind je alle interviews over de komende jaarwisseling in Alphen nog eens op een rij: