Dak- en thuisloosheid veel onzichtbaarder dan gedacht: bijna 200 dakloze en thuisloze mensen in onze regio

Foto: Kansfonds

REGIO - 54 organisaties in de regio Holland Rijnland, waar de gemeente Alphen aan den Rijn ook onder valt, hebben een uitgebreide telling uitgevoerd van dak- en thuisloze mensen. Deze telling, gedaan volgens de ETHOS-methode, laat zien dat dak- en thuisloosheid veel diverser en onzichtbaarder is dan vaak wordt gedacht.

Zes procent van de dak- en thuisloze mensen in onze regio leeft op straat. De meerderheid woont tijdelijk bij vrienden of familie. Of op ongebruikelijke plekken, zoals een auto of stacaravan, zonder uitzicht op een vaste woonplek.  

De ETHOS-telling brengt ook mensen onder de 18 en boven de 65 jaar in kaart. Daarnaast vraagt het om meer kenmerken van de groep dak- en thuisloze mensen. De gemeenten kunnen op deze manier gerichter beleid maken per groep. In totaal zijn er in de regio Holland Rijnland 1.175 dak- en thuisloze mensen geteld, waarvan 924 volwassenen en 251 kinderen. Zes procent hiervan loopt op straat.

Onzichtbare thuisloosheid 

Bijna de helft van de groep dak- en thuisloze mensen in de regio hopt van bank naar bank bij vrienden of familie (327 mensen), of slaapt op ongebruikelijke plekken zoals een auto of stacaravan (93 mensen). Het valt op dat de grootste groep een vorm van inkomen heeft en toch geen eigen huis kan vinden. Relatieproblemen, conflicten in huis of verslavingen zijn vaak de aanleiding van hun situatie.

Hoeveel vrouwen er in de Rijnstreek dakloos zijn, staat nog niet in de cijfers. In Holland Rijnland werden 253 dak- en thuisloze vrouwen geteld (27 procent). Er werden 251 kinderen (0 tot 17 jaar) geteld. Daarnaast hebben 355 kinderen te maken met een ouder die dak- of thuisloos is. Dat is meestal de vader. De cijfers laten verder zien hoe lastig het is om een woning te vinden: 196 volwassenen in de regio zijn al twee jaar of langer dak- of thuisloos (21 procent).

Bijna 70 kinderen dakloos in de regio

De Rijnstreek-regio bestaat onder andere uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Daar werden er 194 dak- en thuisloze mensen geteld, waaronder 67 kinderen. Er wonen in verhouding veel mensen in een instelling in Alphen aan den Rijn. In deze categorie vallen mensen die op dat moment gebruik maakten van Ondersteuning met wonen, GGZ-instellingen en de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn. In Kaag en Braassem zijn relatief veel kinderen geteld. Hier zijn in verhouding meer gezinsopvangplaatsen dan in andere gemeenten.  

De Rijnstreek heeft een ‘Actieplan voorkomen dakloosheid’ waarin het voorkomen van dak- en thuisloosheid centraal staat. Het actieplan heeft specifieke aandacht voor wet- en regelgeving, jeugd en jongvolwassenen tot 27 jaar en ongebruikelijke woonoplossingen mogelijk maken.

Daarnaast wordt er op veel terreinen begeleiding aangeboden door Tom in de Buurt. Ook zorgen gemeenten in samenwerking met Stichting De Binnenvest en woningcorporaties voor meer opvangplekken.

Pilot huisvesting dak- en thuislozen in Alphense villa

'Heel veel mensen vallen tussen wal en schip. Daar maak ik mij grote zorgen om', vertelt wethouder Anouk Noordermeer (Jeugdzorg). 'We zullen onconventioneel moeten denken zodat mensen snel een tijdelijke plek krijgen om hun leven weer op de rit brengen. Dat doen we nu bijvoorbeeld met een lokale pilot met een woning op de Hoorn.'

De gemeente Alphen aan den Rijn huisvest voor de pilot tijdelijk maximaal tien dak- en thuislozen in een miljoenenvilla in de wijk Hoorn in Alphen aan den Rijn. De pilot is bedoeld voor zogenoemde spoedzoekers. Het gaat om mensen die niet gebruik kunnen maken van de reguliere woning- of huurmarkt en dak- of thuislozen.

Lees ook: Tijdelijke opvang tien dak- en thuislozen in Alphense villa start volgende week, bewoners moeten wel huur betalen