Gepubliceerd op 07 April 2020 om 19.28 uur

Degradeert Tempo wel of niet uit Korfbal League? Korfbalbond stelt besluit uit

ALPHEN AAN DEN RIJN - De korfbalbond (KNKV) schuift het besluit of Tempo degradeert uit de Korfbal League verder voor zich uit. Het was de bedoeling dat maandagavond het vonnis geveld zou worden, maar dinsdagmiddag maakte de bond bekend af te wachten of de regering gaat toestaan om na 1 juni wedstrijden te spelen.

Als dat gebeurt, wil de korfbalbond - op welke manier dan ook - de laatste reguliere speelronde afwerken, de play-offs om het landskampioenschap en de play-downs om degradatie. Tempo kan op de laatste speeldag van de competitie de nummer voorlaatst niet meer achterhalen en is in principe gedegradeerd.

Vermoedelijk in tweede deel april besluit

Blijkt het mogelijk om de beslissende wedstrijden in de Korfbal League en hoofdklasses alsnog te spelen, treedt de normale promotie-/degradatieregeling in werking en degradeert Tempo uit de Korfbal League. Dat moet dan uiterlijk 4 juli zijn gebeurd, indien noodzakelijk - en de clubs daarmee akkoord gaan - zonder publiek.

Als de laatste duels niet afgewerkt kunnen worden, moet een nieuw scenario worden bedacht. Het bondsbestuur bereidt meerdere scenario's voor en neemt op 20 april een besluit in samenspraak met verenigingen, om vervolgens af te wachten of de regering gaat beslissen dat er na 1 juni weer gesport mag worden in wedstrijdverband. In dat geval moet de regering toestaan om eind mei de trainingen te hervatten, meldt de korfbalbond.

Scenario's Tempo

De korfbalbond wil nog niet vooruitlopen op die mogelijke scenario's, maar sluit wel uit dat de zaalcompetitie - bijvoorbeeld - in september wordt uitgespeeld en dat de Korfbal League volgend seizoen wordt uitgebreid van tien naar twaalf clubs. De KNKV heeft een plan ontwikkeld om de Korfbal League mogelijk op termijn uit te breiden naar twaalf clubs, maar als dat überhaupt al gaat gebeuren kan dat niet binnen nu en twee jaar, benadrukt de bond.

Normaliter degradeert de hekkensluiter uit de Korfbal League rechtstreeks en speelt de nummer voorlaatst promotie-/degradatiewedstrijden. De top-2 uit beide hoofdklasses treffen elkaar op hun beurt in de kruisfinales. De twee winnaars spelen de grote hoofdklassefinale om promotie naar de Korfbal League, de verliezer gaat met de nummer voorlaatst uit de Korfbal League duelleren om het laatste ticket voor volgend seizoen. Omdat de korfbalbond benadrukt dat een oneven aantal clubs in een competitie niet wenselijk is, ligt het niet voor de hand om Tempo te laten degraderen en om de twee kampioenen uit de hoofdklasses te laten promoveren.

Lijken er twee scenario's over te blijven op het moment dat de korfbalcompetitie niet uitgespeeld kan worden. Scenario één is dat dit seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd en in dat geval bestaat de Korfbal League volgend seizoen uit exact dezelfde tien clubs, inclusief Tempo. Scenario twee is dat de nummer voorlaatst uit de Korfbal League alsnog degradeert, evenals Tempo, en dat beide kampioenen van de hoofdklasses promoveren naar de Korfbal League.

Veldseizoen

Op alle andere Nederlandse korfbalniveaus worden geen zaalwedstrijden meer gespeeld. Overal geldt: de huidige stand is de eindstand, inclusief de promotie-/degradatieregelingen. Het KNKV besloot vorige maand al om het volledige veldseizoen niet door te laten gaan.

Lees ook: 'Tempo degradeert door dubbele nederlaag tegen Groen-Geel'

advertentie
 
advertentie