Dochter van vermoorde vrouw: ‘Je hebt haar gewurgd in slaapkamer waar ik als kind sliep’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als het aan het het Openbaar Ministerie (OM) ligt, moet Carlos V. tbs met dwangverpleging krijgen voor doodslag op de 52-jarige Arlette uit Alphen aan den Rijn. Deskundigen achten hem volledig ontoerekeningsvatbaar. De vrouw werd op 19 oktober gewurgd in haar huis gevonden, nadat de 31-jarige V. was aangehouden.

De politie zag V. die dag in verwarde toestand rondlopen op straat, hij had bloed aan zijn handen. Toen agenten hem wilden ondervragen, probeerde hij eerst nog te ontkomen door zich te verstoppen.

Die poging mislukte echter. Uiteindelijk kwam de politie na zijn arrestatie uit bij de woning aan de Groenoord in Alphen aan den Rijn. V. wordt ervan verdacht de hals, keel, neus en mond van het slachtoffer te hebben dichtgedrukt, waardoor ze is gestikt.

'Psychose door jetlag'

Bij een eerdere pro formazitting in februari verklaarde V. dat hij aan een psychose leed. 'Ik wil vergiffenis vragen aan de familieleden', zei hij toen. Deze vrijdag verklaarde hij dat hij vier nachten niet had geslapen omdat hij een jetlag had na zijn reis vanuit Venezuela, waar hij vandaan komt. Het slaapgebrek zou de psychose hebben veroorzaakt.

Maar de vliegreis vanuit Venezuela was drie maanden eerder geweest, zo merkte de rechtbank op. Hij was naar Nederland gekomen om het huis van Arlette te renoveren, als wederdienst voor het feit dat zij het huis van zijn ouders had laten opknappen.

'Ik ben verwoest'

Deskundigen adviseren dat hij tbs met dwangverpleging moet krijgen. V. zelf vindt dat niet nodig. Hij denkt dat hij zichzelf wel redt als hij maar goed kan slapen. Volgens V. is zijn psychose veroorzaakt door het draaien van de aarde en het tijdsverschil tussen Nederland en Venezuela. V. begon de zitting met het voorlezen van een verklaring waarin hij vooral benadrukte dat hij getraumatiseerd is door wat er is gebeurd, en door zijn tijd daarna in de gevangenis. 'Ik ben verwoest', zei hij. Hij vroeg de familie opnieuw om vergiffenis.

Volgens de verdachte had hij Arlette leren kennen toen zij in Zuid-Amerika op zoek was naar genezing voor haar MS, en had hij nooit naar Nederland moeten komen. 'Ik wou dat ik de tijd kon terugdraaien, ik heb spijt dat ik hierheen ben gekomen en voel grote schaamte en ik slaap nog steeds niet goed.'

Dagboek

Vrijdag werd duidelijk dat Arlette een dag voor haar dood in haar dagboek schreef dat Carlos zich vreemd gedroeg en onvoorspelbaar was. Ook belde ze haar dochter met dezelfde mededeling. In de nacht van haar dood zat ze bij Carlos aan zijn bed nadat hij verward over straat had gelopen. Ze appte naar haar zoon dat ze bij hem zou blijven tot hij rustig was.

Haar zoon appte terug. Dat was rond 1.00 uur 's nachts. Om 3.00 uur appte hij haar nog eens, maar toen kwam er geen reactie. Haar zoon ging zelf ook slapen, maar barricadeerde zijn slaapkamerdeur en nam een mes mee omdat hij V. niet vertrouwde. Ook hij had gezien dat V. zich raar gedroeg.

Om 6.00 uur 's ochtends hoorde buren buiten op straat Spaans roepen en weer een paar uur later belden buren de politie omdat V. nog steeds verward over straat liep. Hij viel schoolkinderen lastig en waste zijn bebloede handen in een sloot. Arlette werd daarop gevonden achter de deur van de slaapkamer waar V. zijn bed stond.

Geen herinnering

De verdachte zei vrijdag dat hij zich van de nacht zelf niks kan herinneren na het moment dat hij in verwarde toestand buiten had gelopen. 'Anderen zeggen dat ik het heb gedaan', zo herhaalde hij een aantal keer. Maar eerder heeft hij in verhoren bij de politie toegegeven dat hij het heeft gedaan. 'Ik voelde dat zij haar leven kwijt was', heeft hij gezegd.

In het Pieter Baan Centrum is vastgesteld dat V. in een psychose heeft verkeerd. Ook is de kans op herhaling groot. 'Om de samenleving te beschermen moet hij tbs met dwangverpleging krijgen', zo vindt de officier van justitie. Iets anders is niet mogelijk omdat V. zelf niet vindt dat hij erg ziek is, zegt de officier.

'Je bent niks'

De dochter van Arlette zei in haar slachtofferverklaring: 'Je hebt haar gewurgd tot haar dood, je bent het laatste wat ze heeft gezien. Voor haar was jij een van de velen waar ze een kans aan gaf om meer van je leven te kunnen maken. Je hebt haar gewurgd in de slaapkamer waar ik als 12-jarig kind sliep.'

'Ik snap niet hoe iemand zo onbelangrijk als jij zo'n grote impact kan hebben. Je was niets en nu zul je ook niets meer kunnen worden. Je verdient alleen nog maar de puurste misère tot in het diepst van je ziel voor de rest van je leven. Dat je om vergiffenis vraagt, zegt mij dat je geen idee hebt wat je hebt aangericht in al onze levens.'

Mishandeling agent

V. wordt naast het doden van Arlette ook verdacht van het feit dat hij een agente, die hem vier dagen later verhoorde, heeft aangevallen. Ook dat kan hij zich niet herinneren, maar hij vroeg ook daar vergeving voor. Zijn advocaat vindt dat er onvoldoende bewijs is tegen V. en dat hij daarom moet worden vrijgesproken.

'De rechtbank moet een serie bokkesprongen maken om tot een bewezenverklaring te komen', zegt de raadsman. Arlette's MS kan hebben meegespeeld bij haar overlijden en er kan ook sprake zijn van een mishandeling met de dood tot gevolg.

'Tbs uitzichtloos'

Ook kan het ontstaan van zijn stoornis hem niet worden verweten, zo stelt de verdediging, en zal tbs voor hem uitzichtloos zijn, omdat hij als illegaal niet op verlof kan waardoor nooit kan worden vastgesteld of zijn toestand dusdanig is verbeterd dat hij kan worden uitgezet. Daarom zou hij een zorgmachtiging moeten krijgen, dat is minder ingrijpend. De uitspraak is op 14 juli.