Drie jaar gevangenisstraf voor doodrijden Kaylee (20): ‘Belachelijk’

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 24-jarige Mohammed A. is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het veroorzaken van het fatale ongeluk waarbij Kaylee begin juli overleed. De rechtbank acht hem schuldig aan roekeloos rijden. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) van vijf jaar gevangenisstraf. Dat de straf lager uitvalt dan de eis, komt volgens de rechtbank omdat deze A. schuldig acht aan één ernstige verkeersovertreding en geen combinatie van meerdere verkeersovertredingen. 'Belachelijk', reageerden de nabestaanden van de 20-jarige vrouw. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden liepen de emoties hoog op. Bij de familie van Kaylee, maar ook bij A. zelf. Hij kon zijn tranen tijdens de zitting niet bedwingen. Zelf was A. er maandag niet bij, net als zijn advocaat. Wel waren nabestaanden van Kaylee aanwezig.

De 20-jarige Kaylee werd op vrijdagavond 8 juli door A. geschept op de Oranje Nassausingel, ter hoogte van het kruispunt met de Thorbeckestraat, in Alphen aan den Rijn. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Zelf reed de 20-jarige eerder door rood op de Oranje Nassausingel, maar het OM vond dat niets uitmaken in de zaak, omdat A. door zó hard te rijden ook niet meer zou kunnen reageren op fouten van anderen in het verkeer. Vlak voor het moment van de aanrijding reed hij 132 kilometer per uur, zo is gebleken uit verkeersonderzoek. Op de weg is maximaal zeventig kilometer per uur toegestaan.

Sprake van één verkeersovertreding

Ook zou A. volgens het OM voor het ongeluk al meerdere verkeersregels hebben overtreden, zoals veelvuldig zijn telefoon gebruiken tijdens het rijden, op een eerdere kruising door rood rijden en andere voertuigen links en rechts hebben ingehaald zonder richting aan te geven. Zo bleek uit onderzoek en getuigenverklaringen.

Maar dat gedrag was volgens de rechtbank in tijd en plaats te ver verwijderd van het ongeval. 'Dat geldt ook voor het gebruik van de mobiele telefoon één minuut voor het ongeval. Hij bediende zijn telefoon toen hij voor een rood stoplicht stond, waardoor niet is gebleken dat hij op het moment dat hij de kruising opreed was afgeleid door zijn telefoon', aldus de rechtbank. Daarnaast had hij op het moment van het ongeval geen verdovende middelen gebruikt, waardoor er geen sprake is van het overtreden van meerdere verkeersovertredingen op het moment van de aanrijding. Alleen aan veel te hard rijden.

A. zou zich niks van vlak voor het ongeluk herinneren, zei hij twee weken geleden. Hij hoorde alleen een klap en besloot toen te stoppen en uit te stappen, waarna hij de zwaargewonde Kaylee aantrof. 'Verdachte is een snelheidsduivel, een wegpiraat', reageerde de officier van justitie toen.

'Verdachte heeft geen openheid gegeven'

De rechtbank meende maandag de houding van de verdachte te betreuren. 'Een andere houding had nabestaanden mogelijk kunnen helpen bij de verwerking van het verlies. Verdachte heeft geen openheid gegeven en bleef volhouden dat hij op dat moment tussen de tachtig en negentig kilometer per uur reed. Ook is het nadelig voor verdachte dat hij zich jaren geleden ook al onverantwoord heeft gedragen in het verkeer en een cursus moest volgen.' Naast de gevangenisstraf, is A. veroordeeld tot een rijontzegging voor de duur van vijf jaar. Het maximale wat kan worden opgelegd.

Lees ook: Vijf jaar cel geëist tegen doodrijder Kaylee (20): ‘Wegpiraat heeft schijt aan alles’