Eén jaar na politiek besluit zijn ottertunnels aangelegd

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

AARLANDERVEEN/ZWAMMERDAM - De twee ottertunnels onder de Ziendeweg tussen Aarlanderveen en Zwammerdam zijn aangelegd. Onder de weg liggen twee buizen, allebei met een diameter van veertig centimeter. Aan beide kanten van de tunnels staan 100 meter lange rasters om de otters naar de tunnels te leiden.

'Ieder jaar wordt eenderde van de otterpopulatie in Nederland doodgereden', weet otterspotter Hans Blom. Ook twee op de Ziendeweg vorig jaar. In het plassengebied rond Nieuwkoop leven zes tot tien otters. Ieder jaar worden jongen geboren. Maar omdat de Nieuwkoopse Plassen te klein zijn, gaan de dieren - via Aarlanderveen - op zoek naar andere leefomgevingen.

Natuurmonumenten heeft zich in de voorbije jaren hardgemaakt voor de onderdoorgangen. Beide ottertunnels verbinden de Grote Wetering en de Nieuwkoopse Plassen met elkaar. Het zijn bij uitstek de twee locaties waar otters de weg oversteken, stelt Blom.

Automobilisten

Omdat de otter een beschermd dier is, heeft de overheid de plicht om de beesten te beschermen. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besloot een jaar geleden dat de ottertunnels aangelegd moeten worden. Ook zijn twee verkeersdrempels op de weg aangebracht die de snelheid van auto's moet doen afremmen.

'De automobilist is de belangrijkste natuurlijke vijand van de otter', zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks). Een tunnel is veiliger dan verregaandere maatregelen om te hard rijden te belemmeren. 'Het gedrag van automobilisten is heel moeilijk te beïnvloeden.'

Op maandag 20 april is gestart met de aanleg van de ottertunnels. De werkzaamheden zijn daags voor Hemelvaartsdag afgerond.