Elfde van de Elfde: hoe is de start van carnaval gevierd in onze regio?

De nieuwe prinsen en nieuwe hofdame van carnavalsvereniging De Krooshappers voor carnaval in 2024. Foto: Carnavalsvereniging De Krooshappers

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Carnaval? Dat is toch iets voor onder de rivieren? Wel nee, ook hier boven de rivieren is carnaval een ding. Ook in Alphen aan den Rijn en Boskoop ging het dak eraf tijdens de 'Elfde van de Elfde'.

De Cascarvieten organiseerden vrijdag 10 november de jaarlijkse Dinnernight in het parkrestaurant van Avifauna met een optreden van Thomas Berge. De carnavalsvereniging onthulde afgelopen weekend de 59e jaargang van het magazine Cascarvaria. In Castellum heeft burgemeester Liesbeth Spies zaterdag 11 november de sleutel van de stad overhandigd aan Prins Cascar de 56e.

Bij carnavalsvereniging De Krooshappers in Boskoop is de 'Elfde van de Elfde' ook goed gevierd. Hier zijn niet één, maar twee prinsen onthuld. In Boskoop vindt in februari de grootste carnavalsoptocht in de regio plaats.

Startschot carnavalseizoen

Maar carnaval begint toch pas in februari? Naast dat er op deze dag Prins Carnaval wordt verkozen, wordt ook de Raad van Elf voorgesteld. De Raad van Elf organiseert het carnavalsfeest en zorgt ervoor dat het prinsenpaar goed wordt begeleid.

Als iedereen is gekozen, komt de raad op 11 november om 11.11 uur 's avonds samen voor de eerste vergadering van het seizoen. Zo'n groot feest vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding.

Elf als gekkengetal

En ook met de datum is iets opvallends aan de hand. Zo zijn er verschillende speculaties waarom de seizoensopening op specifiek deze dag wordt gevierd.

Zo zou het getal elf als gekkengetal worden beschouwd. En is elf november, dubbel elf, dus de reden om deze dag om te toveren tot 'gekkendag'. Anderen denken weer dat het te maken heeft met armoede.