Erik van Zuylen volgt afgetreden Leo Maat op als wethouder

Gepubliceerd op 20 juni 2020 om 16.35 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - GroenLinks-raadslid Erik van Zuylen (35) gaat aan de slag als wethouder in de gemeente Alphen aan den Rijn. Hij is de opvolger van partijgenoot Leo Maat, die half mei werd getroffen door een herseninfarct en als gevolg daarvan per direct aftrad. Zijn portefeuille bevat onder meer duurzaamheid, cultuur, afval en dierenwelzijn.

Van Zuylen zat de afgelopen zes jaar voor GroenLinks in de Alphense gemeenteraad. Daarnaast is hij nu ruim twee jaar algemeen bestuurslid van Holland Rijnland, een regionaal samenwerkingsverband van dertien gemeenten in de provincie Zuid-Holland.

René Driesen, de huidige fractievoorzitter van GroenLinks, heeft bedankt voor het wethouderschap. Samen met Van Zuylen werd hij in 2018 al getipt als wethouder. Het duo voerde destijds namens GroenLinks de coalitie-onderhandelingen. Uiteindelijk viel de keuze op Leo Maat.

Idealist

'Een echte idealist', noemt Van Zuylen zichzelf. Hij was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in politiek en studeerde later ook politicologie. De voorbije raadsperiodes heeft hij zich vooral ingezet voor het verduurzamen van de gemeente.

Twee jaar geleden kondigde Van Zuylen aan dat Alphen 'voorop moet lopen in de duurzame revolutie' en dat 'het Groene Hart groen moet blijven'. Over zichzelf zei hij: 'Mijn kracht ligt in de combinatie van doelgerichtheid, analytisch vermogen en het tot stand brengen van verbindingen.'

Duurzaamheid wordt Van Zuylens belangrijkste portefeuille. 'Leo Maat heeft mij al verteld dat ik 80 procent van de tijd bezig ben met duurzaamheid', vertelt Van Zuylen in een interview met Studio Alphen over zijn aanstaande wethouderschap.

'We zijn bezig met de regionale energiestrategie. Dat gaat over waar windmolens en zonneweides kunnen komen. Daarnaast willen we een nieuw duurzaamheidsbeleid ontwikkelen', aldus Van Zuylen. Maar ook op het gebied van cultuur wil Van Zuylen successen boeken.

Danny Zwerk nieuw raadslid

'We hebben nog twee jaar te gaan, waarvan het laatste jaar voor een belangrijk deel in het teken van de verkiezingscampagne zal staan. Een externe kandidaat moet zich inwerken. Waarom zou je dat doen als je een heel goede interne kandidaat hebt? Ik zou dat een heel domme beslissing en tijdverspilling vinden', licht René Driesen de keuze voor Van Zuylen toe.

Aanvankelijk zou Driesen wethouder worden, maar een dag nadat hij 'ja' had gezegd kreeg de zestigjarige fractievoorzitter te kampen met gezondheidsklachten. 'Het gaat nu weer goed met mij, maar ik heb er wel over nagedacht of ik het risico wil nemen dat een tweede GroenLinks-wethouder vanwege gezondheidsproblemen moet opstappen. Ik ben van mening dat het niet verantwoord is. Toen heb ik moeten beslissen om ervan af te zien. Dat was geen gemakkelijke beslissing.'

Het is de bedoeling dat Erik van Zuylen aanstaande donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering wordt beëdigd als wethouder. De vrijgekomen zetel in de gemeenteraad wordt ingenomen door Danny Zwerk, de nummer tien op de kandidatenlijst uit 2018. De nummers zes tot en met negen bedanken om uiteenlopende redenen voor het raadslidmaatschap.

advertentie advertentie