‘Familielid moordenaar Esmee probeerde politieonderzoek tegen te werken’
HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen een achtertante van Olivier van de G., de turnleraar uit Leiden die is veroordeeld voor de moord op de 14-jarige Esmee ruim twee jaar geleden. De bejaarde vrouw zou gedurende het politieonderzoek hebben geprobeerd verklaringen van de moeder van Van de G. te beïnvloeden. Volgens het OM deed ze dat ook bij een andere getuige.
De 80-jarige vrouw uit Amsterdam is een forensisch psychiater, die op de hoogte was van de werkwijze van de politie. Die kennis zou ze hebben gebruikt om het politieonderzoek tegen te werken. 'Mevrouw heeft op ontoelaatbare wijze haar deskundigheid aangewend', zei de officier van justitie donderdag tijdens de zitting bij de rechtbank tegen de vrouw.
De psychiater en achtertante stond de moeder van Van de G. bij met advies, toen haar zoon in de cel zat. De politie luisterde gesprekken af die beide vrouwen in die periode hadden.
Niets zeggen
Daaruit maakten agenten op dat de achtertante aan de moeder van Van de G. het advies gaf niet mee te werken aan het politieonderzoek tegen haar zoon.
Ze zou de moeder erop gewezen hebben dat ze zich als familielid van Olivier moest beroepen op haar recht niets te zeggen, het zogenoemde verschoningsrecht. Ook zou ze haar hebben geïnstrueerd om te verklaren dat haar zoon 'een geweldige jongen' is.
Ook de andere getuige zou ze onder druk hebben gezet, door haar te zeggen dat ze niet moest meewerken met het politieonderzoek. De achtertante van Van de G. zou over het onderzoek van de politie onder meer hebben gezegd: 'Als ze het niet rondkrijgen, dan is het hun zaak.' Volgens de officier van justitie wilde de achtertante van Van de G. 'koste wat kost beschermen'.
De achtertante was donderdag niet aanwezig in de rechtszaal. Ze heeft de rechtbank wel geschreven dat ze de politie alleen maar 'de helpende hand' heeft willen bieden in het oplossen van de moord op Esmee. 'Ze begrijpt niet dat haar een verwijt wordt gemaakt', zei haar advocate namens haar.
Herkenning op filmpje
Volgens de advocate wilde de moeder van Van de G. zelf niet meewerken aan het politieonderzoek, door het optreden van een rechercheur van de politie. Die vroeg de moeder op het politiebureau of ze het loopje van haar zoon op een filmpje zou willen herkennen. De moeder voelde zich overrompeld door die vraag en weigerde daarna ook de telefoon op te nemen als de politie belde.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de 80-jarige achtertante.
Lees ook: Moordenaar van Esmee (14) trekt hoger beroep op laatste moment toch in: 'Wat ben je een lul'