Fractievoorzitters spreken unaniem vertrouwen uit in burgemeester Spies

Gepubliceerd op 22 november 2019 om 18.52 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens het spoedoverleg met fractievoorzitters van de Alphense gemeenteraad is vrijdagavond unaniem - door de aanwezigen - het vertrouwen uitgesproken in burgemeester Liesbeth Spies. De raadsleden waren voor een spoedoverleg bijeen gekomen nadat vrijdag duidelijk werd dat Spies niet alle inkomsten uit nevenactiviteiten heeft gestort in de gemeentekas, terwijl dat volgens 'Gedragscode voor Bestuurders Alphen aan den Rijn 2014' wel moet.

'Wij geloven de burgemeester dat zij dit oprecht niet heeft geweten', stellen André de Jeu (Nieuw Elan) en Caroline Blom (ChristenUnie), die namens de fractievoorzitters een reactie gaven na afloop van het spoedoverleg. Zelf was de gemeenteraad ook niet op de hoogte van de regel. De raad is op hoofdlijnen bekend met de inhoud van de gedragscode, niet met dit specifieke artikel.

De code is aangenomen tijdens de oprichtingsvergadering van de nieuwe fusiegemeente Alphen aan den Rijn-Boskoop-Rijnwoude op 2 januari 2014. Bij het spoedoverleg waren acht van de twaalf partijen vertegenwoordigd; VVD (zes zetels), Beter Alphen, RijnGouweLokaal en SGP (allen één zetel) ontbraken.

'Gedragscode tegen wet in'

Bovendien lijkt het er op dit moment op dat de gemeente Alphen niet eens een gedragscode mag hebben waarin staat dat bestuurders al hun inkomsten uit nevenactiviteiten moeten storten aan de gemeentekas. Aanstaande maandag wordt de juridische houdbaarheid van de gedragscode extern getoetst.

De landelijke regel is dat een burgemeester maximaal 14 procent van het jaarsalaris mag bijverdienen, de rest van het bedrag moet terugvloeien naar de gemeentekas. Spies ontvangt meer neveninkomsten dan die 14 procent, maar stort dat overschot - conform de landelijke regel - in de gemeentekas.

Er is geen sprake dat burgemeester Spies alsnog al haar neveninkomsten moet overmaken naar de gemeente Alphen. In de profielschets die de gemeenteraad in 2014 opstelde voor de nieuwe burgemeester, stimuleert de gemeenteraad het vervullen van nevenactiviteiten door de nieuwe burgemeester. Op die manier kan Alphen 'buiten Alphen' goed vertegenwoordigd worden.

Hieronder kun je het interview met fractievoorzittervertegenwoordiger André de Jeu beluisteren.

advertentie advertentie