Gedeputeerde Staten staan positief tegenover Contourenplan Gnephoek

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland staan positief tegenover het Contourenplan Gnephoek. Dat laat de provincie door middel van een persbericht weten. Het provinciebestuur stelt dat er aan vier voorwaarden voldaan moet worden, voordat de volgende stap in het proces gezet kan worden.

Eerder was het bouwen in de Gnephoek een discussiepunt tussen de provincie en de gemeente. 'Het plan dat nu voorligt is anders dan eerdere voorstellen. In dit plan is gekozen voor een kleiner, realistischer en klimaatbestendiger project met een kleinere impact op het Groene Hart', zegt gedeputeerde Anne Koning.

De voorwaarden van Gedeputeerde Staten gaan over de financiële haalbaarheid, de zekerheid van afspraken, een goede balans in de te bouwen woningen en het doorlopen van het democratisch proces. 

Betaalbare woningen

In de regio moet twee derde van de woningen betaalbaar zijn. Daarnaast moet veertig procent beschikbaar zijn voor sociale huur. Als de woningen in de Gnephoek volgens het plan gebouwd worden, klopt deze verhouding in de regio Holland Rijnland niet meer. Dit moet onderling opgelost worden. Dat kan overigens ook door op een andere plek in de regio een bepaald type huizen bij te bouwen. 

Betaalbare woningen zijn koopwoningen tot een aanschafprijs van 350.000 euro en woningen die gehuurd kunnen worden met een huurprijs tot 1000 euro per maand. Dit bedrag wordt binnenkort verhoogd naar 1100 euro, vertelt een woordvoerder van de provincie.

Daarnaast moet veertig procent van het totaal aantal woningen bestemd zijn voor sociale huur, dat betekent dat deze woningen een huurprijs mogen hebben tot 808,06 euro per maand. 

Andere voorwaarden

Verder is het plan financieel nog niet helemaal rond. In het plan is uitgegaan van het dekken van het tekort door een gemeentelijke bijdrage van 4.4 miljoen, een bijdrage door marktpartijen van 4.4 miljoen en een rijksbijdrage van 50 miljoen. Het bestuur van de provincie wil dat deze bijdragen juridisch vastgelegd worden. 

Dan moet er nog een akkoord komen waarin de afspraken worden vastgelegd over mobiliteit, natuur, weidevogelcompensatie, aanpak van planologische procedures, recreatie, wonen, water, bodem, recreatie enzovoort. Op die manier weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Dit gaat om afspraken tussen de provincie en de gemeente, maar ook met het Rijk en het hoogheemraadschap bijvoorbeeld. 

De laatste voorwaarde is de steun van de Provinciale Staten. Daar wordt het plan op 10 januari besproken. Als aan de randvoorwaarden voldaan wordt, stellen Gedeputeerde Staten voor om het provinciale omgevingsbeleid aan te passen, waardoor woningbouw in de Gnephoek mogelijk wordt.