Dit zijn de huizen die gebouwd gaan worden in de Gnephoek

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - 5500 woningen gaan er gebouwd worden in de Alphense Gnephoekpolder. Wat voor huizen gaan er komen? Wanneer wordt gestart en hoe gaat er gebouwd worden? Worden er nieuwe wegen en bruggen aangelegd? En ook, komt minister Hugo de Jonge nog met geld over de brug?

Wat voor huizen gaan er komen?

30 procent van de 5500 huizen moet sociale woningbouw worden. 30 procent valt toe tot het middensegment en 40 procent tot de vrije sector. Van eengezinswoningen tot appartementencomplexen van maximaal zes verdiepingen hoog.

De nieuwe huizen moeten omgeven worden door groen en water. Om een 'natuurlijke overgang' te creëren richting de polder, zullen er meer woningen aan de kant van de Gnephoekweg gebouwd worden dan aan de kant van de Vrouwgeestmolen.

Wanneer wordt gestart?

Het is de bedoeling dat de eerste woningen in 2028 gebouwd worden. Twaalf jaar later, in 2040, moet het laatste huis er staan.

Hoe gaat er gebouwd worden?

De bodem zou te slap zijn om woningen te bouwen, werd vaak gezegd. Nu is de overtuiging dat de bouw met de nieuwste technieken weldegelijk afgestemd kan worden op het type grond en het polderwater. De veengrond is volgens de gemeente minder dik dan in Kerk en Zanen. Grondstoffen uit de Gnephoekpolder kunnen gebruikt worden bij de bouw.

Worden er nieuwe wegen en bruggen aangelegd?

De 's-Molenaarsbrug gaat vervangen worden door een aquaduct. De tunnel komt niet op de plek van de 's-Molenaarsbrug, maar wordt in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel aangelegd. Een project dat in 2035 voltooid moet zijn. Door de nieuwe woonwijk komt een nieuwe weg. Die moet het toekomstige aquaduct verbinden met de Koningin Máximabrug.

Komt minister Hugo de Jonge nog met geld over de brug?

Ja. Althans, dat voorschot neemt de eindverantwoordelijke voor volkshuisvesting in een schriftelijke reactie. 'Een bijdrage vanuit het ministerie voor de woningbouw ligt, gezien de voorbeeldfunctie voor het ontwikkelen van integrale woningbouw en gebiedsontwikkeling met inachtneming van water en bodem-sturend, in de rede', antwoordt de demissionaire CDA-minister. Het moet gaan om 50 miljoen euro.

Om de nieuwe woonwijk verder te financieren, wordt 40 procent van de 5500 woningen gebouwd voor de vrije sector. Dat geld gaat gebruikt worden om de Gnephoekpolder woonklaar te maken.

Lees ook: Alphen 'blij verrast' over ommezwaai provincie: bebouwen Gnephoek mag nu wél