Geen huizen kunnen bouwen vanwege waterpeil? ‘Flauwekul’

Foto: Studio Alphen/Omroep West

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Zes, zeven of acht jaar wachten voordat je in aanmerking komt voor een woning. Dit soort wachtlijsten zijn eerder regel dan uitzondering. Er is een schreeuwend tekort aan huizen en appartementen. 'Het is een enorme kluif om deze klus te klaren.'

Wat zijn de opties? Een oplossing om het woningtekort tegen te gaan, ligt volgens Meindert Stolk bij inbrei-locaties. Er wordt dan gebouwd op plekken waar al woningen of bedrijven staan. 'Je kunt dan in de hoogte gaan bouwen of stukjes groen opofferen om daar woningbouw te realiseren', bepleit de lijsttrekker van CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 15 maart.

Wie daar niet om staat te springen, is André de Jeu. Hij is fractievoorzitter van Nieuw Elan, de grootste politieke partij in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. 'Je kunt mensen niet allemaal dertien hoog neerzetten op 'postzegeltjes' die steeds duurder worden.' Om die reden wil Alphen bijvoorbeeld duizenden huizen bouwen in de Gnephoekpolder, aan de rand van de stad.

'Flauwekul'

Anne Koning, lijsttrekker van PvdA en in het dagelijks leven als provinciegedeputeerde verantwoordelijk voor woningbouw in de provincie Zuid-Holland, ziet haken en ogen om geschikte grond te vinden om op te bouwen: 'Er moet worden gekeken of de grond niet slap is en het waterpeil omhoog komt. Anders heb je echt een probleem voor de toekomst.'

'Dat is natuurlijk flauwekul', pareert De Jeu meteen. 'Want Nederland ligt voor twee derde onder de zeespiegel.'

Geen nieuwe flatgebouwen maar bouwen in de polder is de oplossing voor het woningprobleem. Eens zeggen VVD, PVV, DENK en JA21. Oneens antwoorden Forum voor Democratie, GroenLinks, D66, PvdA, CDA, 50PLUS, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP, SGP, GOUD, AWP, Volt, BVNL, BBB.

Na een decennialange strijd tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland is eind vorig jaar - na inmenging van woningbouwminister Hugo de Jonge - groen licht gegeven voor de bouw van ruim 5500 woningen in de Gnephoekpolder, aan de noordwestkant van Alphen. Tot blijdschap van Nieuw Elan, wiens wethouder Gerard van As zich hier jarenlang voor hard maakte.

Tot het laatste moment bleef de provincie dwarsliggen. Gedeputeerde Anne Koning hield voet bij stuk dat er genoeg ruimte is in de plaats Alphen om woningen te bouwen. Meindert Stolk, van dezelfde politieke partij als minister De Jonge, ziet het plan wel zitten. 'Er is een optie om zoveel woningen te bouwen. Ik denk dat dat een goede kans verdient.'

Lees ook: Stembureaus op 68 locaties voor Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen

Bekijk hieronder de verkiezingsdebatten van Studio Alphen en Omroep West. Er is een debat over woningbouw met André de Jeu (Nieuw Elan), Anne Koning (PvdA) en Meindert Stolk (CDA), en er is een debat over de energietransitie met Gert van den Ham (D66), Berend Potjer (GroenLinks) en Ewald Kegel (Forum voor Democratie).