Geen toestemming voor overdekte padelbanen Sunset op terrein korfbalvereniging

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er komen geen overdekte padelbanen, een extra buitenbaan en een clubgebouw of horecagelegenheid met terras op het terrein van korfbalvereniging Tempo in Alphen aan den Rijn. Sunset Padel krijgt van de gemeente geen toestemming om uit te breiden, zo heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt.

De gemeente heeft vorig jaar de mogelijkheid geboden om drie outdoor padelbanen te realiseren op de locatie van korfbalvereniging KV Tempo. Dat was echter onder bepaalde voorwaarden, zoals het gebruik van kantine en horeca bij Tempo.

Vervolgens heeft de gemeente vorig jaar december een aanvraag van Sunset Padel ontvangen voor een omgevingsvergunning om een loods met drie overdekte padelbanen, een buitenbaan padel en een clubgebouw of horeca unit met terras te bouwen op dezelfde locatie.

Commerciële sportaanbieders

De huidige drie outdoor padelbanen van Sunset Padel zijn sinds april 2023 in gebruik. Wat de gemeente positief zegt te vinden is dat er sprake is van een goede samenwerking met KV Tempo, dat Sunset gebruik maakt van de kantine en kleedkamers van de korfbalvereniging en dat scholen gebruik maken van de padelbanen en zo kennis kunnen maken met de racketsport.

Het college van burgemeester en wethouders heeft echter als grondeigenaar, op basis van onder andere 'ruimtelijke en maatschappelijke overwegingen', besloten om niet mee te werken en geen toestemming te verlenen aan een uitbreiding van Sunset Padel. De uitbreiding leidt namelijk tot een zelfstandige padellocatie en dat wijkt af van de huidige situatie. Momenteel zijn de padelbanen meer onderdeel van de korfbalaccommodatie.

Daarnaast is ruimte schaars en daarom wil de gemeente de grond beschikbaar houden voor maatschappelijk gebruik. Een uitbreiding vergroot de druk op parkeermogelijkheden. De gemeente wil ook de regie houden op het gebruik van haar gemeentelijke sportparken. Deze accommodaties zijn bedoeld voor basissporten en padel valt hier niet onder. Bij het uitbreiden van commerciële sportaanbieders wordt de rol van de gemeente beperkt.

Meningsverschil over aanbod

Sunset Padel is van mening dat er een groot tekort aan padelbanen is. Volgens de gegevens van Sunset Padel zijn er maar zes padelbanen in de gemeente op 115.000 inwoners.

De gemeente ziet dit echter anders: 'Het aanbod padelbanen in de gemeente is beduidend groter dan de aanvrager aangeeft. Volgens onze inventarisatie waren er eind 2023 zeventien padelbanen in de gemeente. Dat zijn ongeveer 6700 inwoners per baan. Landelijk zaten we in Nederland eind 2023 op ongeveer 8400 inwoners per baan.'

Vier nieuwe padelbanen voor Nieuwe Sloot

In 2024 moet het aantal padelbanen uitgebreid worden met vier op de nieuwe locatie van tennisvereniging Nieuwe Sloot. De padelbaan op de huidige locatie verdwijnt dan. Dan zegt de gemeente op ongeveer 5700 inwoners één padelbaan te hebben.

Sunset Padel heeft van diverse sportverenigingen en middelbare school Scala College positieve reacties ontvangen voor haar plannen. Voor de gemeente zijn dit geen doorslaggevende redenen om grondposities af te staan aan een commerciële sportaanbieder.

Meerdere geïnteresseerde partijen

De gemeente kan de omgevingsvergunning alleen in behandeling nemen als Sunset Padel toestemming heeft van de eigenaar van de grond. De vraag of de gemeente als grondeigenaar wil meewerken aan deze aanvraag is door Sunset Padel nog niet formeel gesteld aan de gemeente. Mocht deze aanvraag worden gedaan, dan is het ambtelijk advies om hier niet aan mee te werken.

Bij verkoop van gemeentelijk vastgoed of grond moet de gemeente namelijk alle potentiële gegadigden een kans geven om mee te bieden. Als er wordt meegewerkt aan het verzoek voor uitbreiding zijn juridische stappen van andere padelondernemers niet uit te sluiten. Er hebben zich al verschillende ondernemers gemeld bij de gemeente die een indoor padelhal willen realiseren en op zoek zijn naar een locatie.

Lees ook: Mogelijke oplossing voor hoofdpijndossier: verhuizing tennisclub Nieuwe Sloot naar voetbalvelden Alphense Boys