Mogelijke oplossing voor hoofdpijndossier: verhuizing tennisclub Nieuwe Sloot naar voetbalvelden Alphense Boys

Foto: ANP
Foto: Alphense Boys
Foto: TV Nieuwe Sloot

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een tennisclub die op termijn verkast naar het complex van een voetbalvereniging. Dat scenario wordt serieus onderzocht door de gemeente Alphen aan den Rijn, tennisvereniging Nieuwe Sloot en voetbalclub Alphense Boys. Daarbij valt zelfs voorzichtig al de term 'omnisportvereniging'.

De drie partijen ondertekenen deze week een gezamenlijk opgestelde intentieverklaring. Daarmee wordt de komende maanden verkend of een verhuizing van tennisclub Nieuwe Sloot naar de voetbalvelden van Alphense Boys een serieuze mogelijkheid is. 'We kunnen vaststellen dat er bij alle partijen een positieve grondhouding is', verklaart Irina van Stijn, sinds vorige week de nieuwe voorzitter van Alphense Boys.

Nieuwe Sloot zou met het nieuwe onderkomen in één klap van een flink hoofdpijndossier worden verlost. Eerder dit jaar ging er op het laatste moment een streep door nieuwbouwplannen van de tennisvereniging, omdat de combinatie van een racketsportcomplex met woningbouw te duur uit zou pakken. Het vertrouwen in de lokale politiek was daardoor 'tot een dieptepunt gedaald', sprak Nieuwe Sloot-voorzitter Willy Spanjer.

Lijst met mogelijke locaties

Als gevolg van die teleurstellende mededeling, en vanwege onzekerheid over het voortbestaan van de club, is Nieuwe Sloot behoorlijk wat leden verloren. Daarop hebben sportwethouder Gert Jan Schotanus (Nieuw Elan) en het bestuur van de tennisvereniging met elkaar gesproken en een lijst met mogelijke nieuwe locaties gemaakt. Met de accommodatie van Alphense Boys op sportpark De Bijlen als onbetwiste nummer één.

'Fijn dat wij als vereniging nu eindelijk weer wat perspectief hebben', reageert Claudia van Rijn, secretaris bij de tennisclub. Zij noemt het voetbalcomplex van Alphense Boys 'een logische plek, tussen allerlei andere sportverenigingen'. Van een droomscenario wil ze vooralsnog niet spreken, maar Van Rijn benadrukt wel dat zij en haar collega-bestuursleden een verhuizing 'helemaal' zien zitten.

Langgekoesterde wensen

Ook bij Alphense Boys wordt er enthousiast gereageerd. Zo zegt Van Stijn dat het plan voordelen heeft voor alle partijen. 'Wij hebben al heel lang een aantal langgekoesterde wensen die we willen realiseren, denk aan uitbreiding van het aantal kunstgrasvelden. In je eentje is dat financieel bijna onhaalbaar. Als wij openstaan voor dit plan, kunnen we ook iets terugeisen van de gemeente.'

Vooruitlopend op een eventuele verhuizing, heeft de gemeente Alphen het per 1 juli aflopende contract van de commerciële uitbater voor het horecagedeelte in de tennisaccommodatie niet verlengd, bevestigt Nieuwe Sloot-bestuurslid Claudia van Rijn. Voorlopig verzorgt welzijnsorganisatie Participe de horeca in het pand, totdat het complex wordt gesloopt om te plaats te maken voor woningbouw.

Volgens haar is het motto niet zozeer 'voor wat hoort wat', maar juist 'samen staan we sterker'. Wat dat betreft durft de voorzitter van Alphense Boys al een stapje verder te denken. Uit zichzelf oppert ze de suggestie om welllicht als omnisportvereniging verder te gaan. 'Veel voetballers zijn liefhebbers van tennis en padel. Het is nog de vraag of het past, maar je moet uitgaan van een win-win-winsituatie. Dat is voor ons de uitdaging.'

'Klassieke vereniging veranderen'

Voor die suggestie vindt Van Rijn het nog te vroeg. Bovendien moeten de Nieuwe Sloot-leden zich, in tegenstelling tot die van Alphense Boys, nog uitspreken over een eventuele verhuizing. 'Wij hebben ook veel oudere leden, die gaan echt niet zomaar opeens voetballen. Wel zien we dat je de klassieke vereniging van vroeger misschien een beetje moet veranderen om verder te komen. Dus dit is zeker het uitzoeken waard.'

Het is de bedoeling om binnen vier maanden de mogelijkheden van een verhuizing op een rijtje te zetten. Een woordvoerster van wethouder Schotanus bevestigt het voornemen van de verkenning, maar vindt het nog te vroeg om er inhoudelijk op in te gaan. 'Half november volgt er een go of no-go', besluit Van Stijn.

Lees ook: Grote renovatie TEAN op komst: tennisbanen worden vervangen