Gemeente helpt ook zwembad De Hazelaar met verduurzamen en renoveren

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-DORP/KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Zwembad De Hazelaar gaat verduurzamen en renoveren. De gemeente en het bestuur van de stichting hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De verduurzaming van het andere openluchtzwembad in de gemeente, het PWA-bad in Koudekerk aan den Rijn, vordert.

Vrijdag 10 maart tekenden Dik Berkhout, voorzitter van Stichting zwembad De Hazelaar en wethouder Gert Jan Schotanus een samenwerkingsovereenkomst om het zwembad te verduurzamen en te renoveren. De middelen hiervoor zijn al in 2019 door de gemeenteraad beschikbaar gesteld, laat de gemeente weten.

Lees ook: Technische upgrade De Hazelaar en PWA-Bad: gemeente gaat 1,4 miljoen euro investeren

De gemeente is eigenaar van het zwembad in Hazerswoude-Dorp. Maar al sinds 1993 is De Hazelaar een zelfstandig zwembad dat bestuurd en geëxploiteerd wordt door vrijwilligers. Het zwembad en de gemeente wensen de langdurige samenwerking voort te zetten en te verbeteren.

Het zwembad is aan renovatie toe en er zijn plannen om het bad te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Om deze plannen uit te voeren, stelt de gemeenteraad geld beschikbaar. Voor de uitvoering is de samenwerkingsovereenkomst gesloten. De stichting en gemeente werken intensief samen voor de verduurzaming en renovatie, ondersteund door adviesbureau Sportfondsen Nederland.

Meer dan een zwembad

Zwembad de Hazelaar is bedoeld om mensen te leren zwemmen en laten zwemmen. ‘Maar het gaat verder’, schrijft de gemeente. ’De vrijwilligers zorgen voor het dagelijks en groot onderhoud, het financieel management, voldoen aan alle wet- en regelgeving en houden toezicht. Door de unieke opzet zijn de vrijwilligers die er werken trots op hun eigen voorzieningen en zijn bereid zich in te zetten voor de samenleving. Gezondheid, vitaliteit en het voorkomen van eenzaamheid zijn belangrijke redenen waarom de vrijwilligers van De Hazelaar zich blijven inzetten voor dit openluchtzwembad.’

De gemeente kan een grove planning voor de verduurzaming en het toekomstbestendig maken van De Hazelaar al geven. ‘Het project De Hazelaar bestaat uit twee fases. Fase 1, verduurzaming, vindt plaats na het zomerseizoen 2023. Fase 2, renovatie, vindt plaats na zomerseizoen 2024’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

PWA-bad

Voor het PWA-bad werken de gemeente en het bestuur op eenzelfde manier samen als bij De Hazelaar. Het zwembad in Koudekerk aan den Rijn is al enige jaren toe aan groot onderhoud. Ook hier wil het bestuur het bad verduurzamen en toekomstbestendiger maken. Omdat dit niet in de reguliere exploitatie paste, stelde de gemeenteraad in juni 2021 geld beschikbaar. Doel is het zwembad volledig energieneutraal te maken.

‘De verduurzaming van het PWA-bad ligt goed op schema’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Door het gebrek aan capaciteit bij Liander worden de werkzaamheden na het zomerseizoen uitgevoerd. Wel is het werk voorbereid en de aannemer heeft enkele kleine werkzaamheden gestart. Doordat het elektriciteitsnet “vol” is, is de keuze gemaakt om te starten met verduurzamingsmaatregelen die een kleinere claim leggen op het elektriciteitsnet.’

Lees ook: Wethouder: zwembad in Boskoop komt er niet, investeren in De Hazelaar en PWA-Bad