Gemeente wil geen rotonde Gemeneweg (N209) en eenrichtingsverkeer Dorpsstraat

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-DORP - De gemeente Alphen aan den Rijn wil toch niet dat er een rotonde wordt aangelegd op de Gemeneweg (N209) bij Hazerswoude-Dorp ter hoogte van het fietstunneltje bij de Frans Halsstraat. Ook door het plan om van de Dorpsstraat een eenrichtingsweg te maken moet een streep.

Wethouder Kees van Velzen (CDA, verkeer) stelt dat er te weinig draagvlak is onder inwoners van Hazerswoude-Dorp. Ook is er geen meerderheid in de Alphense gemeenteraad voor het plan. Het college van burgemeester en wethouders heeft Gedeputeerde Staten van de provincie per brief geïnformeerd.

Hazerswoudenaren zien met name niks in de rotonde bij de Frans Halsstraat en het eenrichtingsverkeerplan in de Dorpsstraat. Krachttermen als 'bezopen', 'krankzinnig' en 'prutswerk' werden gebruikt door buurtbewoners, toen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn het plan in februari onthulden.

'Wij kunnen straks niet meer via het kruispunt gemakkelijk van A naar B. Nee, er komen rotondes en moeten omrijden via het dorp. Waarom moeten wij bloeden voor het verkeer dat uit Zoetermeer en Bleiswijk komt?', sprak een Hazerswoudse. Dat verkeer zorgt dagelijks voor lange files op de provinciale weg. Daarom wordt al jaren gezocht naar een oplossing.

Twee andere rotondes

Het in februari gepresenteerde plan is samen door de provincie en gemeente opgesteld. Een provinciewoordvoerder reageert desgevraagd dat deze punten op verzoek van de gemeente zijn toegevoegd, nadat Alphen een vorig plan afschoot. 'We hebben de plannen met de wethouder samen opgesteld en hij heeft daarmee ingestemd.' De provincie zegt in afwachting te zijn van een nadere toelichting van Van Velzen op de brief.

Wethouder Van Velzen meent op zijn beurt ingestemd te hebben om het proces in gang te houden, om tegelijkertijd verder te overleggen met de provincie en zodoende tot een betere oplossing proberen te komen. Van Velzen verwacht dat daar in december meer duidelijkheid over is. In 2021 moet een definitief besluit genomen worden door de provincie. De twee andere rotondes die in het plan zijn opgenomen, kunnen wel rekenen op Alphens instemming.

Lees ook: Provincie houdt vast aan eenrichtingsverkeer Dorpsstraat en rotondes Gemeneweg