Gemeente zoekt geschikte locaties om Oekraïense vluchtelingen op te vangen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn is koortsachtig op zoek naar geschikte locaties voor tijdelijke wooneenheden om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Een locatie aan de Zaagmolenweg in Alphen, die de voorkeur heeft van het college van burgemeester en wethouders, is door de provincie Zuid-Holland afgekeurd.

Volgens de provincie ligt die locatie buiten de bebouwingscontour en daarnaast dicht bij een vogelweidegebied. 'Wij gaan nog in gesprek met de provincie over deze afwijzing', schrijft het college van b en w in een brief aan de gemeenteraad. Een bestaand pand aan de Dorpsstraat in Koudekerk aan den Rijn gaat met wat aanpassingen geschikt gemaakt worden voor noodopvang van vluchtelingen. Vanaf de tweede helft van mei kunnen daar maximaal dertig mensen worden geplaatst.

In een verdere zoektocht naar andere geschikte locaties in de gemeente, is als eerste gekozen voor de Puttelaan in Boskoop. Daar zouden in de tweede helft van juni zestig 'bedden' gerealiseerd kunnen worden. Een aantal andere locaties moet ervoor zorgen dat alle tijdelijke wooneenheden geplaatst kunnen worden. Het gaat daarbij om de Dijk en Geerweg in Benthuizen en Weidelanden en Katjespolder in Hazerswoude-Dorp. Deze locaties worden verder onderzocht.

300 vluchtelingen

Vanuit het Rijk heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de opdracht gekregen om zo'n 300 vluchtelingen onderdak te bieden. In locaties aan de Genielaan en Noorderkeerkring kunnen er halverwege mei zo'n 150 worden opgevangen. Bij zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam wordt op dit moment een groep van dertig Oekraïners opgevangen, waaronder negen kinderen met een beperking. Het plaatsen van tijdelijke wooneenheden in de gemeente moet ervoor zorgen dat er meer vluchtelingen onderdak geboden kan worden.

Bij tennisvereniging Nieuwe Sloot is een centrale crisisnoodopvanglocatie gevestigd. Deze locatie beschikt over honderd bedden en is bedoeld opvang van maximaal 72 uur, vanwaar vluchtelingen worden overgebracht naar locaties in de regio waar ze voor een langere periode onderdak wordt geboden. Ook De Hil in Benthuizen kan worden ingezet als crisisnoodopvanglocatie, in het geval er bij Nieuwe Sloot geen ruimte meer is. In De Hil kunnen maximaal vijftig mensen worden opgevangen.

Lees ook: Benefietconcert voor Oekraïne: ‘De beelden van de oorlog, die grepen mij zo aan’