Steeds meer opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De opvang van Oekraïense vluchtelingen krijgt steeds meer vorm in de gemeente Alphen aan den Rijn. Naast de crisisnoodopvanglocatie in een tennishal van Nieuwe Sloot zijn er nu ook andere noodopvanglocaties in Alphen geopend.

Sinds vrijdag 18 maart kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij de regionale crisisnoodopvanglocatie van Veiligheidsregio Hollands Midden bij Nieuwe Sloot. Mensen kunnen hier maximaal 72 uur blijven, waarna ze naar een opvanglocatie in één van de gemeenten van de veiligheidsregio worden gebracht.

Aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn is maandag de eerste noodopvanglocatie in de gemeente geopend. Hier kunnen vluchtelingen voor tenminste zes maanden terecht. 'Vluchtelingen die eerder in hotels in onze gemeente verbleven, zijn overgeplaatst naar deze locatie', legt de gemeente uit. 'Zij beschikken hier over een kamer met eigen keuken en sanitair.' Op dit moment verblijven er al tachtig mensen op die locatie, waardoor deze al bijna vol is.

Voormalig GGZ-pand aan Noorderkeerkring

In het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring opent binnenkort een tweede noodopvanglocatie. In dat pand wonen tijdelijk ook jongeren. 'Op 1 juli 2022 loopt hun huurcontract af vanwege de geplande sloop van het pand. Woonforte heeft als eigenaar van dit pand besloten de sloop uit te stellen, om tijdelijk onderdak te verlenen aan de Oekraïense vluchtelingen.'

Tot 1 juli wonen er in het gebouw zowel vluchtelingen als jongeren. Vanaf 1 juli worden er enkel Oekraïners ondergebracht, verdeeld over maximaal 125 wooneenheden.