Gemeenteraad schrapt optie voor weg tussen Boskoop en N11 en zet in op tweede brug over Gouwe

BOSKOOP - In de zoektocht naar een oplossing voor de verkeersdrukte op en rond de Zijde in Boskoop blijft enkel een nieuwe oeververbinding ten noorden van het dorp over. Dat heeft de Alphense gemeenteraad vorige week besloten. Twee opties die nog op tafel lagen om een weg aan te leggen tussen Boskoop en de N11, ten westen van de Gouwe, wil de raad niet verder onderzocht hebben.

Donderdagavond leverde het dossier Beter Bereikbaar Gouwe veel discussie op in de gemeenteraad, die vanwege de coronamaatregelen digitaal plaatsvond. Veel raadsleden zien geen heil in een noordelijke verbinding richting Alphen aan den Rijn. Het zou te weinig positieve effecten op de verkeersdruk in Boskoop met zich meebrengen. En dat terwijl de aanleg van zo'n weg een doorn in het oog is van veel omwonenden, belanghebbenden en politici. Niet in de laatste plaats omdat het door of langs natuurgebied Zaans Rietveld zou komen te liggen.

Na een schorsing van een dag, waarin de verschillende fracties druk hebben overlegd, sprak een unanieme gemeenteraad vrijdagavond uit dat ze de twee varianten voor een weg tussen Boskoop en de N11 niet verder willen laten onderzoeken.

Onderste uit de kan

Wethouder Kees van Velzen (CDA) wist eerder de partners binnen Beter Bereikbaar Gouwe te overtuigen om, naast twee varianten voor een weg tussen Boskoop en de N11, ook te onderzoeken wat een tweede oeververbinding ten noorden van Boskoop zou kosten. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) van de provincie Zuid-Holland gaf aan dat een goed idee te vinden, om zo in de toekomst een goede afweging te kunnen maken tussen de voor- en nadelen van de diverse varianten. Daarbij zijn met name de kosten van belang.

De Alphense gemeenteraad lijkt het onderste uit de kan te willen halen door alleen onderzoek te laten uitvoeren naar een tweede oeververbinding. Daarbij moeten de oeververbinding en bijbehorende weg aan de westkant van de Gouwe niet noordelijker komen te liggen dan de Baanwegsekade en Toegangseweg.

Geen aquaduct

Voorlopig is nog niet duidelijk wat zo'n nieuwe oeververbinding zou gaan kosten. Ondanks dat veel raadsleden en ook de wethouder nog spreken van een oeververbinding, lijkt een relatief lage brug met beweegbaar brugdek de enige haalbare optie. 'Het is duidelijk dat een aquaduct in investeringslast veel en veel duurder is. Daarvan heeft de gedeputeerde gezegd: daar begin ik niet aan, want ik kan hem toch nooit betalen', zei wethouder Van Velzen eerder.

Nu breekt voor de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en de provincie Zuid-Holland een nieuw traject aan in het project Beter Bereikbaar Gouwe. Naar verschillende maatregelen in het gebied wordt verder onderzoek gedaan. De tijd zal leren of een tweede oeververbinding ten noorden van Boskoop tot de mogelijkheden behoort, of dat de Alphense raad te hoog heeft ingezet en de inwoners van het kwekersdorp met lege handen achter blijven.

Beluister hieronder een fragment uit Studio Alphen Politiek, waarin Henk Goes (PvdA), Peter Versteeg (Nieuw Elan) en Bas van Polanen (VVD) toelichting geven over het besluit en de ingediende amendementen en moties.