Gemeenteraad zet in op nieuwe evenementenhal mét theater als alternatief voor Castellum

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alleen coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartij D66 hebben donderdagavond de bereidheid uitgesproken om 3,6 miljoen euro te investeren in het brandveilig maken van Theater Castellum. De rest van de gemeenteraad wil onderzocht hebben of een nieuwe evenementenhal, inclusief grote theaterzaal, gebouwd kan worden op een andere plek in Alphen aan den Rijn als alternatief voor Castellum. In dat geval wordt het huidige Castellum-pand gesloopt en komt op die locatie een appartementencomplex.

De commissievergadering van de gemeenteraad over Castellum was donderdagavond niet te zien voor pers en publiek. Volgens de griffie omdat de gemeente slechts één politiek debat tegelijk kan livestreamen en de keuze is gevallen op een andere politieke vergadering. Zowel de voorzitter van de commissievergadering als meerdere raadsleden die deelnamen aan het debat, bevestigen vrijdag de ommezwaai rond Castellum.

Op initiatief van Nieuw Elan komt een onderzoek naar het bouwen van een grote evenementenhal. In het nieuwe complex zouden indoorevenementen georganiseerd moeten kunnen worden. De evenementenzaal is dan ook geschikt voor de poppodiumfunctie. Verder moet er plaats zijn voor een theaterzaal, vergelijkbaar met de huidige grote zaal in Castellum, en moet het nieuwe gebouw verouderde sporthallen als de Rijnstreekhal en Arena vervangen.

Pas als blijkt dat dit plan financieel niet haalbaar is, of na het onderzoek niet wenselijk blijkt, wil de gemeenteraad - die in meerderheid veel bezwaren heeft tegen een nieuwe miljoeneninjectie voor Castellum - een definitief besluit nemen of zij Castellum in stand houdt. De gemeenteraad besloot drie weken geleden om het finale-oordeel niet eind november te vellen, maar uit te stellen tot december. Het besluit wordt opnieuw opgeschoven, in afwachting van de onderzoeksresultaten, tot in ieder geval januari 2021.

Drie potentiële locaties voor 'kleine Ziggo Dome'

'Een kleine Ziggo Dome', noemt André de Jeu (Nieuw Elan) het zelf. Zelf ziet de voorman van de politieke partij met de meeste zetels in de gemeenteraad drie potentiële locaties: de Olympiaweg waar op dit moment Stichting MAX gehuisvest zit (MAX zou dan een plek krijgen in de nieuwe evenementenhal, red.), bedrijventerrein De Schans in de nabijheid van McDonald's en het nieuw te bouwen Van der Valk-hotel, en de Alphense Rijnhaven aan de kant van De Werf (Industrieweg).

Tijdens de commissievergadering hebben alleen GroenLinks en D66 gepleit om de benodigde reparatie uit te voeren. 'Wij vinden dat een theater in het centrum moet zitten', zegt René Driesen van GroenLinks. D66'er Maurits de Vries stipt aan dat het neerleggen van dit miljoenenbedrag voor Castellum los gezien moet worden van de discussie die al jaren gevoerd wordt over het extra geld investeren in de theaterfunctie van Castellum.

De directie van Castellum heeft nog niet gereageerd op het verloop van de vergadering. 'De gemeenteraad heeft uitgesproken dat Alphen in ieder geval een grote theaterfunctie wil behouden', wil Marjon Verkleij (CDA), voorzitter van de commissievergadering, kwijt.

Lees ook: Toekomst Theater Castellum aan zijden draadje, gemeenteraad twijfelt over miljoeneninjectie