Politiek debat over 15 miljoen euro en toekomst Castellum niet live te volgen: ‘Dit kan niet’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Trekt de gemeente Alphen aan den Rijn 15 miljoen euro extra uit voor de gloednieuwe schoolgebouwen van het Ashram College en Scala College, bovenop het oorspronkelijke budget van 43 miljoen euro? Voorkomt de gemeente dat het licht definitief uitgaat in Theater Castellum door 3,6 miljoen euro uit te geven om het pand brandveilig te maken? En krijgt de wethouder - in tegenstelling tot februari van dit jaar - nu wel de handen op elkaar voor zijn speeltuinenplan?

De gemeenteraad debatteerde donderdagavond in commissieverband met de verantwoordelijk wethouders over deze drie hoofdpijndossiers. Maar voor pers en publiek was de - openbare - vergadering niet rechtstreeks te volgen.

De lokale politici willen het goede voorbeeld geven en conform het regeringsbeleid zoveel mogelijk vanuit huis werken. Daarom vergadert de gemeenteraad sinds de in september aangescherpte coronamaatregelen digitaal en niet fysiek. Vergaderingen zijn via de website van de gemeente Alphen aan den Rijn te bekijken, maar dit belangrijke debat niet.

Griffier Hanneke Timmerman verklaart dat de gemeente niet de technische faciliteiten heeft om meerdere Teams-vergaderingen rechtstreeks te streamen. De keuze is gemaakt om donderdagavond de inspraaksessie over de verkeersproblemen in Boskoop en Hazerswoude-Dorp, een ander dossier vol hoofdbrekens, publiekelijk te vertonen. 'Wij hebben gekeken welk debat de meeste insprekers had en dat was deze. Op basis daarvan hebben wij de afweging gemaakt', licht Timmerman desgevraagd toe.

Kantelpunt

Dat de gemeente maar één digitale commissievergadering of informatiemarkt tegelijk live kan streamen, is al enkele weken het geval. De niet rechtstreeks te volgen debatten zijn daags later alsnog terug te kijken via de gemeentewebsite. Dat gebeurt in de loop van de vrijdag ook met de debatten over onderwijs, speeltuinen en Castellum, belooft Timmerman.

Deze vergaderingavond is wat raadsleden betreft wel het kantelpunt geweest. 'Dit kan niet. Vergaderingen, zeker in deze mate van belangrijkheid, moeten openbaar én rechtstreeks te volgen zijn', reageert een meerderheid van de fractievoorzitters in soortgelijke bewoording.

Het probleempunt gaat intern besproken worden op het gemeentehuis, zeggen raadsleden en de griffier toe. Vanuit de gemeenteraad zijn inmiddels vragen gesteld over de huidige situatie en ook Timmerman spreekt de hoop uit dat een oplossing snel gevonden wordt. 'Wij willen absoluut niet de indruk wekken dat wij achter gesloten deuren debatteren', besluit de griffier.