Grote brand op terrein Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Dinsdagavond is brand ontstaan op het terrein van Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk. Uit één van de monumentale panden kwamen enorme vlammen.

De brandweer werd rond 23.50 uur gealarmeerd, eenheden uit de gehele regio werden opgeroepen om het vuur te bestrijden. Ruim vier uur later kon het sein brand meester worden gegeven. 'Alle eenheden zijn retour naar hun kazernes', meldt de brandweer woensdagochtend rond 10.00 uur. Vanwege de brand was een deel van de Rijndijk afgesloten voor alle verkeer. De weg is inmiddels weer vrijgegeven.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Het is nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De politie doet daar woensdag onderzoek naar op het terrein.

Herontwikkeling

De voormalige kleiwarenfabriek aan de Oude Rijn verkeert al jaren in erbarmelijke staat, sommige gebouwen zijn eerder zelfs al ingestort. Onlangs werd bekend dat binnen een half jaar een plan van aanpak gepresenteerd wordt over de herontwikkeling van Nieuw Werklust. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders afspraken over gemaakt met de eigenaren van het terrein.

Uit eerdere verkenningen is gebleken dat slechts een gering deel van het complex mogelijk bewaard zou kunnen worden. Een restauratie van het gehele complex is te duur en niet rendabel. Wat de gevolgen van deze brand zijn op de plannen voor herontwikkeling, zal nog moeten blijken.