Hoe jaarmarkt in geldzorgen kwam: ‘Wij moeten deze kosten nu zelf betalen’

Foto: John Wiersma Fotografie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Dat de Alphense jaarmarkt in financieel zwaar weer terecht is gekomen, is 'een ontwikkeling die in de loop der jaren is ontstaan'. Hans van Beek zegt dat in De Ochtendshow, het gloednieuwe ochtendprogramma op de radio bij Studio Alphen dat elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur wordt uitgezonden.

'Vroeger deed de gemeente veel uitvoerende zaken, zoals verkeersmaatregelen. Maar dat is geprivatiseerd, waardoor wij deze kosten nu zelf moeten betalen. Dat loopt niet tot in een paar duizend euro, maar tot in de tienduizenden euro's', noemt de voorzitter van de jaarmarkt als voorbeeld.

Elke derde woensdag van september is het opnieuw raak tijdens de Alphense jaarmarkt, die met bijna zeshonderd kramen te boek staat als de grootste jaarmarkt van Nederland. Daar komen uit heel het land mensen op af. De jaarmarkt trekt ieder jaar overdag zo'n 100.000 bezoekers en 's avonds 10.000.

Lees ook: 100.000 mensen kopen zich 'helemaal scheel' op jaarmarkt: 'Van alles wat ik niet nodig heb'

Dit jaar krijgt de organisatie 'een flinke financiële injectie van de gemeente', zoals Van Beek het zelf zegt. 'Wij zijn vrijwilligers, dus wij willen geen persoonlijk risico lopen voor een gat in de begroting. Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven de jaarmarkt als een van de parels van de gemeente te beschouwen en het heel belangrijk te vinden dat 'ie doorgaat.'

Komende jaren

De problemen zijn nog niet uit de lucht. In meerdere opzichten niet. Om te beginnen het avondprogramma. Daar komt de organisatie nog 25.000 à 30.000 euro voor tekort. 'Als wij dat bedrag niet kunnen ophalen met sponsoring, wordt het een minder avondprogramma dan wij gewend zijn. Dat willen wij niet. Wij willen goede artiesten boeken en Alphen een mooi podiumprogramma bieden.'

En ook over de komende jaren moet nog gesproken worden, want het gemeentebestuur heeft alleen voor de editie van woensdag 18 september 2024 geld beschikbaar gesteld. 'Binnenkort gaan wij daar al over praten. Wij moeten niet te lang wachten om zekerheid te creëren voor de komende jaren' zegt de 'opgeluchte' jaarmarktvoorzitter Hans van Beek tot besluit.

Lees ook: Van As over Jaarmarkt: 'Wij zijn geen pinautomaat, maar willen helpen om het mogelijk te maken'

Hieronder is het interview met jaarmarktvoorzitter Hans van Beek te beluisteren. De Ochtendshow wordt iedere werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.