Hoe staat het nu met: ‘één vis op je bord, één vis in zee’ met TinyOcean

Foto: BlueLinked

HAZERSWOUDE-DORP – Het hand in hand gaan van voedselproductie en natuurherstel; dat is het doel van BlueLinked. Het motto van het bedrijf uit Hazerswoude-Dorp is dan ook: ‘Één vis op je bord, één vis in zee.’ Naast het zeekweeksysteem TinyOcean, wordt er gewerkt aan oesterrifherstel onder de projectnaam BOOST.

In de In de rubriek Groen, Groener, Groenst van Studio Alphen komen duurzame initiatieven en ontwikkelingen aan bod, van klein tot groot. Sommige van deze initiatieven draaien al een aantal jaar mee. Hoe staat het nu met deze 'groene' initiatieven? 

Het kweeksysteem TinyOcean is door BlueLinked zelf ontwikkeld en draagt onder meer bij aan natuurherstel. Er wordt zo vis gekweekt voor consumptiedoeleinden, waardoor vissen niet meer uit de natuur gehaald hoeven te worden. Ook maakt dit kweeksysteem het mogelijk om mariene organismen uit te zetten.

‘Op dit moment hebben we twee ‘kleine oceanen’ waar we werken met tarbotlarven, een soort platvis’, aldus Leodie Kruidhof, projectmanager bij BlueLinked. ‘Naast de tarbotlarven zouden we graag nog willen werken met kabeljauw, zodat er geen monocultuur ontstaat, maar we met verschillende soorten vis aan de slag gaan.’

BOOST

Het zeekweeksysteem wordt daarnaast ook ingezet bij het oesterrifherstel, zo vertelt Kruidhof: ‘Met een zogenoemde ReefBooster in de TinyOcean is het voor oesters mogelijk om zich op natuurlijke wijze aan die booster te hechten, waarna deze boosters ‘uitgezaaid’ kunnen worden in de Noordzee bij de Rotterdamse haven.’ De plek waar de pilot van project BOOST plaatsvindt.

Momenteel is de Haven van Rotterdam en daarmee dus de Noordzee de plek waar de projecten van BlueLinked op gefocused zijn. De volgende stap in project BOOST is het toepassen van deze manier van oesterrifherstel offshore, dus verder de zee in. ‘Dichtbij een windmolenpark bijvoorbeeld’, voegt Kruidhof toe.

TinyOcean BV

Ook de TinyOceans doen het goed. ‘Er is inmiddels een BV opgezet die vernoemd is naar de TinyOcean’, zegt projectmanager Kruidhof trots. ‘Binnen die BV willen we op grotere schaal een systeem opzetten voor de kweek van vis. Bovendien willen we nog meer onderzoek doen naar hoe we het concept van de TinyOcean kunnen verbeteren.’

De TinyOceans uitrollen op grotere schaal in Europa en op den duur ook verder weg van de Noordzee, in tropische systemen, behoort tot de doelen van het bedrijf uit Hazerswoude-Dorp. ‘BlueLinked is een bedrijf met ervaring in de koraalkweek. Dat kunnen we, zeker ook in de toekomst, goed gebruiken.’