Hoge Raad doet uitspraak over bijlmoord op Aldrik Frik
ALPHEN AAN DEN RIJN - Aldrik Frik, directeur van het Alphense bedrijf DBF Communicatie, werd in de zomer van 2018 vermoord in zijn kantoor. De Hoge Raad der Nederlanden heeft nu uitspraak gedaan over de zaak. Daarmee is de uitspraak definitief.
Het gerechtshof veroordeelde de verdachte Rik B. tot een gevangenisstraf van 17 jaar. De verdachte ging in beroep tegen de veroordeling bij de Hoge Raad der Nederlanden, omdat het gerechtshof in de zaak niet goed gehandeld zou hebben. De advocaat van de verdachte vroeg de Hoge Raad om de uitspraak van het hof te vernietigen.
De verdachte Rik B., ook zakenpartner van Frik, heeft altijd ontkend dat hij iets met het overlijden te maken had. Zelf verklaarde B. dat hij het lichaam levenloos heeft aangetroffen en daarna 112 heeft gebeld.
Met voorbedachten rade
Uit onderzoek bleek dat B. de dag van het misdrijf eerder dan normaal bij het bedrijfspand aankwam en wist dat er toen op dat moment niemand anders dan het slachtoffer aanwezig was.
Volgens het gerechtshof heeft Rik B. het slachtoffer, toen hij nietsvermoedend de trap opliep, gewurgd met een onkruidwieder op een stok en een touw, en twaalf keer met een bijl op het hoofd geslagen. Het gerechtshof stelde vast dat de moordwapens op verschillende plekken in het pand zijn opgehaald met het doel om Frik te vermoorden en er daarmee sprake is van moord.
Anderhalve maand na de moord werd B. aangehouden. Hij zou een financieel motief hebben. Op de kleding van Rik B. werden bloedspatten en weefsel van het slachtoffer gevonden.
De Hoge Raad der Nederlanden vindt het oordeel moord van het hof niet onjuist of onbegrijpelijk.
Strafvermindering en schadevergoeding
De Hoge Raad heeft wel de straf verlaagd van 17 jaar naar 16 jaar en drie maanden, omdat het hof de stukken over de zaak te laat naar de Hoge Raad heeft gestuurd en daarom de procedure te lang heeft geduurd.
De partner van Frik (de benadeelde partij) heeft een schadevergoeding gevorderd van bijna 400.000 euro aan gemiste inkomsten. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat er vraagtekens bij de berekening van het bedrag kunnen worden gezet, omdat het de laatste jaren slechter ging met het bedrijf van het slachtoffer. Dat punt gaat terug naar het gerechtshof om opnieuw behandeld te worden.
Lees ook: Details van de Alphense kantoormoord besproken in podcast