Hondenlosloopgebied naar Goudse Rijpad ondanks dat omwonenden niet zijn gehoord

Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad heeft donderdagavond zoals verwacht besloten dat het hondenlosloopgebied aan de Steekterpoort in Alphen aan den Rijn definitief wordt verplaatst naar het Goudse Rijpad. Alleen de coalitie plus één eenmansfractie uit de oppositie stemde in. De meerderheid is niet groter omdat omwonenden niet zijn gehoord in het voorstel.

'Wij hebben als gemeente zijnde een participatiekader vastgesteld. Van A tot Z staat beschreven wat er moet gebeuren als een onderwerp wordt behandeld: de wethouder komt met een voorstel en voordat hij dat doet moet hij actief toegaan naar mensen die daarmee te maken krijgen zoals inwoners en verenigingen; hij zegt: wij willen iets gaan doen en jij bent erbij betrokken, wat vind je ervan? Dat is hier helemaal niet gebeurd. De woonwagenbewoners die naast het hondenveldje wonen, zijn niet eens bevraagd', stelt Caroline Blom (ChristenUnie) vast.

José Huls (GroenLinks): 'De wethouder wil het participatieproces pas uitvoeren nadat het besluit is genomen. Dat is echt mosterd na de maaltijd.' Een deel van de oppositie dreigde om wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan), verantwoordelijk voor dierenwelzijn, een motie aan zijn broek te hangen. Maar dat gebeurde niet. Naar eigen zeggen omdat daar naar onvoldoende steun voor was.

'Ons stinkende best doen'

'Ik kreeg terecht het vuur aan mijn schenen gelegd over de participatie. Maar het is altijd moeilijk', reageert wethouder Schotanus op zijn beurt. 'Toen de gemeenteraad in februari een eerste besluit nam, was deze locatie ook al bekend. Dus wij moeten geen verstoppertje spelen naar elkaar. Wij hebben nu een procesbesluit genomen en gaan nu ons stikkende best doen voor de participatie.'

Er is vanuit de oppositie namelijk ook weerstand tegen de locatie. 'Het ligt afgelegen en je kunt er alleen met je auto naartoe. Het inrichten kost eenmalig 300.000 euro en het onderhoud jaarlijks 49.000 euro. Maar als het zo afgelegen ligt, hoeveel mensen gaan er dan gebruik van maken?', vraagt Huls zich af.

Deel open, deel gesloten

Een deel van het terrein - dat ligt tussen het treinspoor en het woonwagenkamp - is straks volledig openbaar. Een ander deel van de grond gaat verhuurd worden. Wie het complex straks beheert is nog de vraag. Jarenlang heeft de gemeente hierover gesproken met De Alphense Hondenbezitter, maar de vereniging krijgt de gunning niet zomaar.

Dat leidde tot kritiek op het gemeentebestuur van de oppositie. Een nieuwe regel is volgens Schotanus de reden. 'De overheid mag niet meer één-op-één iets aanbieden aan een partij. Wij moeten een aanvraag doen waar meerdere partijen op kunnen inschrijven. Het mag niet meer zijn dat wij een partij aanwijzen.'

Studio Alphen Politiek wordt elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Alphen. Hieronder kun je de radio-interviews beluisteren met gemeenteraadsleden José Huls (GroenLinks) en Caroline Blom (ChristenUnie) en wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).