Hondenlosloopgebied verhuist van Steekterpoort naar Goudse Rijpad

Foto: Myriams-Fotos

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het hondenlosloopgebied aan de Steekterpoort in Alphen aan den Rijn wordt verplaatst naar het Goudse Rijpad. Een deel van het terrein is straks volledig openbaar, een ander deel van de grond gaat verhuurd worden.

Uit de enquête die de gemeente liet uitvoeren blijkt dat veel hondenbezitters in Alphen behoefte hebben aan een openbaar toegankelijk losloopgebied, vergelijkbaar met de huidige locatie op bedrijventerrein Steekterpoort dat verkocht is. Een groot deel van het perceel aan het Goudse Rijpad - dat in 2021 is gekocht door de gemeente - zal daarom ingericht worden als openbaar losloopgebied, dat af te sluiten is met een hek.

Het gaat om een weiland tussen het spoor en het woonwagenkamp aan het Goudse Rijpad.

Martin Gaus

Daarnaast zijn er volgens het college van burgemeester en wethouders meerdere initiatiefnemers, waaronder van de Alphense Hondenbezitter in samenwerking met Martin Gaus en van Social Dogs, die honden gerelateerde activiteiten willen organiseren. Dat gedeelte van het landbouwterrein wordt afgesloten.

'De locatie aan het Goudse Rijpad biedt de mogelijkheid hier als gemeente op in te spelen door een deel van het terrein marktconform te verhuren', zegt wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).

Omwonenden bang voor overlast

De Alphense gemeenteraad vergaderde donderdagavond in commissieverband over de op handen zijnde verhuizing. Binnen de politiek heerst verdeeldheid, al is er wel een meerderheid voor het plan. Het definitieve besluit wordt medio oktober genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Oppositiepartijen willen óf geen losloopgebied óf juist wel een gesloten gebied. Maar bovenal is er kritiek op het feit dat de omgeving niet is betrokken bij de plannen. Dat gaat de wethouder nu alsnog doen. Insprekende omwonenden willen geen losloopgebied, zij zijn bang voor overlast.

Beluister hieronder interviews over de plannen voor het hondenlosloopgebied, die uitgezonden zijn in het radioprogramma Studio Alphen Politiek. Dat programma is iedere zondag tussen 13.00 en 14.00 uur te beluisteren bij Studio Alphen.