Huisregels vluchtelingen worden herzien: niet meer maximaal vijf minuten douchen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanwege de verplaatsing van Oekraïners van de Noorderkeerkring naar nieuwe opvangplekken, worden de huisregels voor de vluchtelingen geactualiseerd. De nieuwe locaties zijn, waar mogelijk, meer ingericht op zelfstandig wonen zodat de vluchtelingen beter kunnen integreren in de Alphense samenleving.

Bij de overgang van opvanglocaties heeft burgemeester Liesbeth Spies de huisregels herzien. Zo hoeven de bewoners zich bijvoorbeeld niet langer te beperken tot vijf minuten douchen. Verder mogen zij de verwarming in hun kamer één graad hoger zetten als ze het pand verlaten, van 15 naar 16 graden. Ook hoeven ze bij afwezigheid van langer dan 48 uur bij de opvanglocatie niet langer de sleutel van hun verblijf in te leveren.

De gemeente geeft aan dat de versoepeling van deze regels komt omdat zij in hun nieuwe opvanglocaties minder voorzieningen hoeven te delen. Wat bij het opstellen van de oude regels ook meespeelde, was dat de verouderde installaties in het voormalige GGZ-gebouw het intensieve gebruik niet goed aan konden. Daarom moest het gasverbruik worden beperkt. 

Naast de nieuwe huisregels is er een gebruikersovereenkomst en een sleutelcontract toegevoegd. Dit is gedaan om extra aandacht te besteden aan het zorgvuldig omgaan met de opvanglocatie en de in bruikleen gegeven inrichting.

Lees ook: Oekraïners vormen vriendschap met echtpaar Jaap en Jannie: ‘Het is bijna familie’