‘Ik wilde van mijn spullen af’, straten van Boskoop vol met rommel tijdens Rommelroute

Foto: Omroep West

BOSKOOP - Kilometers aan rommel: in Boskoop worden ze er blij van. Op de opritten van Boskopers staan tafels vol met oude spullen, kleding en zelfs een suikerspinmachine. Oorspronkelijk werd deze 'rommelroute' opgericht zodat buurtbewoonster Bianca van haar troep af kon komen. 'We hadden zoveel spullen van de verhuizing die weg moesten. Toen we het vervolgens organiseerden kwamen daar meteen enthousiaste reacties op.'

'Mijn man en ik zijn samen gaan wonen', legt Bianca Engelbert uit. 'Toen gingen we van twee huishoudens naar één. Dus dan heb je dubbel zoveel spullen en de helft van de ruimte. Dus toen heb ik aan buurvrouw Joyce gevraagd: hebben we hier al iets in Boskoop? 'Nou, nee.' Dus toen zijn we met z'n tweeën begonnen met de rommelroute en eigenlijk werd daar vanaf het begin al enthousiast op gereageerd.' Dit jaar doen er minstens 150 deelnemers mee aan de rommelroute.

Verderop worden er gratis suikerspinnen weggegeven. 'Het is niet de bedoeling om hier zoveel mogelijk winst uit te halen', vertelt Bianca. 'Het is fijn om meer verbondenheid te creëren met de buurt, om mensen samen te brengen. We willen ook mensen die misschien minder te besteden hebben helpen door hier mooie spullen voor kleine prijsjes weg te geven.' De duurste producten op Bianca's tafel kosten twee euro, maar er worden ook veel spullen gratis weggegeven. 'Als ik hier voor de winst zou staan, ben ik aan het verkeerde adres', vult een andere buurtbewoonster aan.

Volgende editie in september

Verderop hangen de Pokémon- en Diddle-handdoeken al aan de gevel en is de oprit bezaaid met kledingrekken vol kleding. Wie niet uit Boskoop komt zou denken dat het weer 27 april is. 'Het verschil met Koningsdag is dat je niet al je spullen mee hoeft te sjouwen', vertelt de verkoopster vanuit haar eigen voortuin, omringd door de spullen waar ze vanaf wil. 'Je kan nu gewoon vanuit huis je spullen verkopen. Je zet het neer en je wacht tot de mensen komen. Ideaal.'

Twee keer per jaar kunnen de Boskopers tussen elkaars troep speuren naar een goedkoop pareltje. Deze editie in mei is volgens Bianca en andere buurtbewoners geslaagd. 'Het is echt supergezellig. In september gaan we weer. Tegen die tijd heb ik vast weer troep om te verkopen', vertelt Bianca tevreden.