Isabella van Toorn gestopt bij Oranje: ‘Heel blij met zilver op WK en EK’

Foto: Joost van Steen (Joostvansteen.nl)

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - In april besloot Isabella van Toorn om te bedanken voor het Nederlands waterpoloteam en haar olympische droom te laten varen. Miste Oranje - met Van Toorn in de gelederen - in 2016 op desastreuze wijze als ploeg de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië), als Nederland volgend jaar wel af mag reizen naar het Japanse Tokio doet Van Toorn dat niet.

De 24-jarige Hazerswoudse behoort al jaren tot de trainingsgroep van Oranje en wordt regelmatig opgeroepen voor interlands. Sinds 2017 ontbreekt Van Toorn op ieder eindtoernooi. Keer op keer viel ze op het laatste moment af voor de uiteindelijke selectie van bondscoach Arno Havenga voor Europese- en wereldkampioenschappen.

Omdat de kans op een plek in de olympische selectie klein is, wil ze niet het fulltime trainingsprogramma van het Nederlands team blijven volgen in aanloop naar de Olympische Spelen.

'Arno begreep mijn keuze'

'Arno begreep mijn keuze. We hebben daar meerdere malen over gesproken. Ik heb mijn beslissing gemaakt op basis van mijn situatie bij Oranje', zegt Van Toorn vijf maanden later, vlak nadat ze zondag met haar ploeg Widex/GZC Donk als landskampioen ook de supercup heeft veroverd. In zwembad AquaRijn rekende het Goudse Donk af met Polar Bears Ede (19-7).

In 2015 veroverde Van Toorn zilver met het Nederlands waterpoloteam bij de wereldkampioenschappen. In 2016 kreeg Van Toorn opnieuw zilver eremetaal omgehangen, toen bij de EK. 'Als ik daar nu over nadenk, ben ik er heel erg blij mee. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze tweede van de wereld zijn geworden.'