Kinderen lopen zaterdag de 51ste Bietenoptocht in Benthuizen

Foto: ECB

BENTHUIZEN - Een biet ophalen en hem uithollen en versieren, het is een jaarlijkse traditie voor de kinderen in Benthuizen. Op zaterdag 7 oktober wordt in het dorp de 51ste Bietenoptocht gelopen. De start en de finish zijn net als voorgaande jaren bij korenmolen de Haas. 

'Het is een oogstfeest', vertelt de voorzitter van de Evenementen Commissie Benthuizen (ECB) John Jespers. 'Rond deze tijd van het jaar worden de suikerbieten geoogst.' Kinderen mogen tussen 10.30 en 12.30 uur op het plein voor de molen een biet ophalen. Wie hulp nodig heeft bij het uithollen van de biet, kan hier ook tot 12.30 uur terecht. 

'Vroeger deden de ouders het zelf', vertelt Jespers. 'Maar tegenwoordig hollen wij ze vaak uit.' De middag wordt gebruikt om de biet op een creatieve manier te versieren. 'Met crêpepapier versieren, schilderen, je kan hem op allerlei manieren aankleden.' Het thema is dit jaar circus. 

De mooist versierde suikerbiet

De uitgeholde bieten werden vroeger met een waxinelichtje verlicht, tegenwoordig vaak met een ledlampje. Omstreeks 18.45 uur mogen deelnemers de zelf-versierde biet laten zien aan de jury. Die bepaalt uiteindelijk wie zijn biet het mooist versierd heeft. 'De jury kijkt daarbij ook naar de leeftijd', aldus Jespers.

Om 19.00 uur vertrekken de kinderen in optocht door Benthuizen, achter de fanfare aan. Benthuizenaren die niet meelopen kunnen langs de route kunstwerkjes bewonderen.

De route begint in in de Dorpsstraat en gaat via de Schoolstraat, Gr van Bloisstraat, van Leeuwenhoekweg, Clausstraat, Ds Janszenstraat, Bernardstraat, Dr Albert Schweitzerlaan, Ochtenstraat, Beatrixstraat, Koningin Julianastraat, Christinastraat, Croesinck en De Bentlanden via de werven weer terug naar de molen.