Jaarwisseling in Alphen: meer brandjes, bijna evenveel incidenten politie

Foto: Julius Verzaal

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Waar het landelijke beeld op de nieuwjaarsochtend is dat de jaarwisseling in Nederland rustiger en met minder incidenten is verlopen dan vorig jaar, is dat in de gemeente Alphen aan den Rijn niet het geval. Tussen 22.00 en 05.00 uur zijn negentien gestichte brandjes en één uitgebrande caravan (Treinweg in Aarlanderveen) geregistreerd door veiligheidsregio Hollands Midden.

Daar moet de vuurwerkbom die in de middag explodeerde in een flatwoning aan het Alphense Aïdaplein, waar één persoon zwaargewond raakte, nog bij opgeteld worden. Tijdens de vorige jaarwisseling moest de brandweer vijftien keer in actie komen.

Het aantal politie gerelateerde oud & nieuw-incidenten is nagenoeg gelijk gebleven: 26 dit jaar, 27 vorig jaar. In de Jan Nieuwenhuijzenstraat werden hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk tijdens het blussen van een brand. Om in de loop van de nacht andere brandjes in Het Rode Dorp te blussen, zette de politie zo'n twintig agenten in om de brandweer te beschermen.

Vuurwerk net na middernacht

Alle hulpverleners zijn zonder kleerscheuren de jaarwisseling doorgekomen. 'Iedereen is veilig binnen', laat de Alphense politieteamchef John Nieumeijer via Twitter weten.

In de regionale ziekenhuizen (Alrijne Ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum en Groene Hart Ziekenhuis, red.) zijn volgens de veiligheidsregio geen vuurwerkslachtoffers opgenomen aan het einde van de avond en in de nacht. Vorig jaar waren dat er vijftien. Bij de verschillende huisartsenposten meldden zich vijf vuurwerk-lichtgewonden.

In heel de veiligheidsregio Hollands Midden moest de brandweer 121 keer uitrukken (vorig jaar: 134). De politie kwam tot 135 incidenten (vorig jaar: 106).

Net als op veel andere plekken in Nederland werd ook in de Alphense regio, ondanks het verbod, volop vuurwerk afgestoken vlak na 00.00 uur. Wel een aanzienlijke hoeveelheid minder dan andere jaren.