Japanse drummers geven tijdens wereldtournee optreden in Alphen aan den Rijn

Foto: Hiroshi Seo

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Yamato drummers treden aankomende vrijdag op in Theater Castellum. Tijdens hun nieuwe wereldtour HINOTORI in het voorjaar van 2024 geven ze van april tot en met eind mei 24 shows in heel Nederland.

De nieuwe voorstelling van de Japanse drummers is een atletisch en muzikaal spektakel. Naast de drums is er ook aandacht voor kostuums, vormgeving en belichting.

De Japanse drumgroep bestaat uit 12 drummers: zes mannnen en zes vrouwen met meer dan 40 Taiko-drums (Taiko betekent groot in het Japans) op het podium. De grootste trommel is de Odaiko, deze is gemaakt met hout van een 400 jaar oude boom. De trommel heeft een doorsnee van twee meter en een gewicht van 500 kilo.

Enorme fysieke uitdaging

De drummers van Yamato zijn fysiek en mentaal sterk. Het bespelen van de enorme trommels vereist een technische beheersing. Door uiterste concentratie en intensieve training bereiken de leden van de groep de fysieke conditie, die ze nodig hebben om de instrumenten te bespelen. De drummers verliezen per voorstelling individueel ongeveer twee liter vocht.

De Japanners opereren als een geoliede machine om de eeuwenoude kunst van het Taiko-drummen tot leven brengen. De essentie van hun optreden is het uitwisselen van energie met het publiek.

4000 concerten en zeven miljoen bezoekers

Yamato is in 1993 opgericht in Asuka, Japan. De groep bedenkt en creëert alles zelf. Van muziekstukken, choreografie, theaterproductie, licht, geluid en techniek tot kostuums, visagie en decor. Zelfs de Japanse drumstokken die ze tijdens de voorstelling gebruiken, maken zij zelf. 

De groep is een pionier op het gebied van Taiko-drummen, omdat ze vanaf hun oprichting hebben gebroken met de traditionele begrenzingen aan stijl door ook vrouwelijke drummers in het gezelschap te hebben. In 2023 vierden de drummers uit Japan hun 30-jarig jubileum. Inmiddels hebben ze al meer dan 4000 concerten gegeven in 54 landen met wereldwijd meer dan zeven miljoen bezoekers.

Lees ook: Nieuwe show Hans Klok over Artificial Intelligence: aftrap tour in Alphen aan den Rijn