Jens Toornstra per direct naar FC Utrecht

ALPHEN AAN DEN RIJN - ADO Den Haag neemt per direct afscheid van Jens Toornstra. De oud-voetballer van Alphense Boys verkast naar FC Utrecht. Voetbal International meldt dat Toornstra een contract voor 3,5 jaar tekent in Utrecht.

Toornstra wordt donderdag medisch gekeurd. Daarna tekent de middenvelder zijn contract. Naar verluid betaalt Utrecht een miljoen euro voor de speler die vier jaar geleden nog voor Alphense Boys voetbalde. De eerste contacten werden woensdag aan het einde van de middag gelegd. s Avonds bereikten beide club overeenstemming.

Toornstra werd in de voorbije weken nadrukkelijk in verband gebracht met Swansea City, Cardiff City en SC Heerenveen, maar uiteindelijk toonde FC Utrecht de meeste daadkracht. Anderhalf jaar geleden ging een transfer van Toornstra naar Utrecht op het laatste moment niet door, omdat ADO zich had verzekerd van Europees voetbal.

Frustraties

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn is not amused met de verkoop van Jens Toornstra. De speler wil, FC Utrecht biedt geld en wij zitten in categorie 1. We konden hem niet tegenhouden, aldus Steijn. De Haagse oefenmeester zegt tegen Omroep West te betreuren dat van zijn succesteam twee jaar terug, toen ADO Europees voetbal veiligstelde, alleen Gino Coutinho nog over is. Ik heb in anderhalf jaar tijd tien basisspelers en een ervaren reservebank moeten vervangen. Ik heb alleen doelman Gino Coutinho nog.

Ik moet gewoon even bijkomen, reageert Swansea City-eigenaar John van Zweden. Wat een stel debielen. Je verkoopt je beste speler toch niet voor 950.000 euro? Dit kan je niet maken tegenover de supporters. Mijn hele dag is verziekt. Op de dag dat ADO in de shit komt, verkoopt ADO de beste speler voor een fooitje.

De zakenman weet Omroep West te vertellen dat een derde van het bedrag naar ADO gaat, een derde is bestemd voor Toornstra en het resterende deel vangt Toornstras zaakwaarnemer Duncan Smit. Alphense Boys ontvangt een opleidingsvergoeding van 42.000 euro. En ADO heeft niet eens een doorverkoopregeling getroffen. Hoe kan dat nou?

De kans is groot dat Toornstra komende zomer de overstap naar de Premier League had kunnen maken. Onze trainer was gek op hem. Ook onze scouts waren gek op hem, maar toen vertrok onze trainer naar Liverpool en kwam Michael Laudrup, vertelt Van Zweden over de situatie van afgelopen jaar.

Hij nam Jonathan de Guzman mee en die doet het goed. Onze scouts waren nog steeds vol lof over Toornstra. Wij wilden in de zomer weer gaan praten. Over de prijs waarvoor Toornstra ADO Den Haag verlaat is Van Zweden niet te spreken. Wij kregen destijds een hele andere prijs te horen, zegt de Hagenaar.