Jeugdtriathlon in Hazerswoude-Dorp: ‘Kan ook op stadsfiets met bloemetjes’

Foto: Junior Triathlon Hazerswoude-Dorp

HAZERSWOUDE-DORP - Zwemmen, fietsen en rennen. De Junior Triathlon in Hazerswoude-Dorp wordt voor de zesde keer georganiseerd. Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen op zondag 7 juli meedoen met het sportevenement.

De jeugdtriathlon werd ooit bedacht als eenmalig evenement, maar na het enthousiasme van de deelnemers, ouders en toeschouwers besloot de organisatie om het vaker te organiseren. Organisator en triatleet Olivier Dussine is hard bezig met de voorbereidingen voor de zesde editie. ‘Hoe dichterbij het doel, hoe leuker het wordt’, vertelt hij in de radioshow Wie Kent De Week van Studio Alphen. 

Volgens Dussine kan iedereen meedoen. ‘De sfeer is niet te fanatiek. Meedoen is bij dit evenement belangrijker dan winnen. De kinderen kunnen zich ook inschrijven als team. Dat geeft ze het idee dat ze het samen met hun vrienden kunnen doen.’

Het parcours in de polder leren

De jeugd is in twee leeftijdscategorieën ingedeeld: van 7 tot 10 jaar en van 11 tot 14 jaar. De jongsten zwemmen drie baantjes in het zwembad, fietsen vijf kilometer en lopen 1,25 kilometer hard. De tieners zwemmen vijf baantjes, fietsten tien kilometer en lopen 2,5 kilometer hard.

In de weken voor de triathlon worden er verschillende gratis trainingen en clinics aangeboden, zodat de kinderen kennis kunnen maken met triathlon. ‘Zo gaan we langs het buitenzwembad hier in Hazerswoude-Dorp en leren we ze het fietsparcour door de polder te herkennen. Ook komt Triathlon Team Bodegraven een clinic geven’, vertelt Dussine.

Kapot over de finishlijn

Van de gemiddeld 150 deelnemers zijn er ongeveer vijf kinderen per jaar die zelf doorgaan met triathlon. ‘Er zitten er ook bij die gaan zwemmen of atletiek doen. Of ze pakken het op latere leeftijd weer op. Ik denk dat dit evenement de kinderen een goede smaak geeft voor de triatlonsport’, zegt Dussine.

De deelnemers hoeven niet goed getraind te zijn of een snelle fiets te hebben. ‘Ik zie ook jonge meiden meedoen op een stadsfiets met daarop een mandje, versierd met bloemen. Dat is harstikke leuk om te zien. Tot nu toe is het allemaal goed gegaan. De kinderen komen kapot over de finishlijn, maar vinden het vaak leuk dat ze hebben meegedaan.'

Lees ook: Alphense dansgroep wint Europees kampioenschap: ‘Achter de schermen vloeiden de tranen’

Bekijk hier de reportage van de Junior Triathlon van vorig jaar: