Jurist die nabestaanden Ridderhofdrama bijstond wordt nu zelf vervolgd

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie gaat letselschadejurist Orlando Kadir vervolgen. Kadir stond meerdere nabestaanden van het Ridderhofdrama bij. Een oud-cliënt, die bij de schadeafhandeling van de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011 door Kadir werd bijgestaan, heeft een aanklacht tegen de jurist ingediend. Er zou een handtekening op een contract van Kadir staan, maar de oud-cliënt zegt die er niet op te hebben gezet.

De voormalige cliënt van Kadir beschuldigt hem van valsheid in geschrifte. De oud-cliënt werd bijgestaan door Kadir, maar stapte uiteindelijk over naar een andere jurist. Volgens de oud-cliënt klopt de betalingsafspraak die destijds is aangegaan niet.

Kadir zou een document hebben opgesteld met een no-cure-no-pay-fee van 30 procent. Dat betekent dat een advocaat een deel van de kosten sowieso in rekening brengt (30 procent) en de rest alleen betaald hoeft te worden als er een positief resultaat wordt gehaald voor de cliënt. Op zo'n contract tussen Kadir en de oud-cliënt staat een handtekening, maar de oud-cliënt zegt die er niet op te hebben gezet. De zaak komt op 19 februari voor de rechter.

'Je kan er niet meer op terugkomen'

Omroep West sprak Kadir eerder over het conflict. Over de 30 procent die zijn oud-cliënten af moesten staan, was hij duidelijk: 'Als je akkoord bent met dat bedrag, dan kun je daar niet op terugkomen. Cliënten hebben ervoor getekend. Sommigen wilden het zo snel mogelijk hebben voor een bankstel of voor bepaalde medische kosten. Daar kun je dan niet meer op terugkomen', stelde de letselschadejurist destijds.

Ook stelde hij dat die 30 procent afdracht nodig was om de proceskosten te betalen. 'Die worden niet betaald door de staat. Ik heb de afgelopen tien jaar zoveel proceskosten gemaakt, dat ga ik nooit meer terugverdienen.'

Conflict begon ergens anders

Er staat dus een handtekening op het contract, maar de oud-cliënt zegt die er niet opgezet te hebben. Kadir zei eerder dat het geschil ergens anders begon: 'Zij legden valse verklaringen af en gingen - omdat ze het te lang vonden duren - buiten mij om naar een andere advocaat. Het is vreselijk als je zoiets moet meemaken na jarenlang voor ze gestreden te hebben.'

Kadir heeft tientallen gedupeerden van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn bijgestaan. Bij de schietpartij op 9 april 2011 schoot Tristan van der Vlis zes mensen dood. Daarna maakte hij een einde aan zijn leven. Hij vuurde meer dan honderd kogels af in het winkelcentrum. Naast de dodelijke slachtoffers raakten zestien mensen gewond door kogels, anderen liepen verwondingen op door rondvliegend glas of doordat ze struikelden tijdens hun vlucht.

Lees ook: 11 jaar na schietdrama De Ridderhof: ‘Die angst in mijn lichaam vergeet ik nooit meer’