Kind (5) uit Alphen aan den Rijn besmet met coronavirus

Foto: Studio Alphen / RIVM

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij een inwoner uit Alphen aan den Rijn is maandag het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een kind van 5 jaar, dat vorige week in Noord-Italië op vakantie is geweest. Dat meldt GGD Hollands Midden.

Het kind is na terugkomst van de vakantie niet naar school geweest. Op dit moment zit het kind in thuisisolatie. Het coronavirus is met laboratoriumonderzoek, uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, aangetoond.

GGD Hollands Midden heeft de contacten van deze patiënt in kaart gebracht. Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en krijgen leefregels en instructies hoe te handelen bij klachten. 'Mochten deze contacten klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het nieuwe coronavirus', meldt GGD Hollands Midden.

Besmettingen voorkomen

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen. Zij passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

'Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden', meldt de organisatie. Op de website van het RIVM is een overzicht met vragen en antwoorden over het coronavirus te vinden: Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19).

Contact met je huisarts

Mensen die in de afgelopen 14 dagen in onderstaande gebieden zijn geweest en koorts (meer dan 38 graden Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) hebben, dienen telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Bekijk hieronder het interview met burgemeester Liesbeth Spies over de eerste coronabesmetting in Alphen aan den Rijn: