Koningin Julianabrug afgesloten: verkeer moet 16 weken omrijden

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Koningin Julianabrug is sinds maandagochtend afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De belangrijke brug in het midden van Alphen aan den Rijn is, naar verwachting, voor een periode van zestien weken afgesloten voor werkzaamheden.

Om de Oude Rijn over te steken, moet gemotoriseerd verkeer omrijden via de Albert Schweitzerbrug of Hefbrug Gouwesluis. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden wel gebruik maken van de Koningin Julianabrug. Als alles volgens planning verloopt, wordt de brug in oktober weer opengesteld.

Aan de kant van de Hooftstraat kunnen auto's ook niet onder de aanbrug van de Koningin Julianabrug rijden. Voor fietsers, voetgangers en bromfietsen is daar een corridor van containers geplaatst. Fietsers en bromfietsers dienen wel af te stappen voordat ze daar doorheen gaan, maar dat lijkt nog niet iedereen te willen doen.

Problemen aan betonconstructie

Bij onderhoudswerk bleek in juli vorig jaar dat de Julianabrug zomaar had kunnen bezwijken. Onder andere een deel van de betonconstructie van de brug, aan de oostkant van de Oude Rijn, moet vervangen worden. Ook wordt een vangrail langs de rijbaan van de brug geplaatst.

In de eerste weken zullen er met name sloopwerkzaamheden plaatsvinden. 'Daarbij is er trilling-, geluid- en stofhinder, ondanks de afschermmaatregelen bij die werkzaamheden', aldus de gemeente. Ook zal er in de gehele periode van de werkzaamheden bouwverkeer in de omgeving rijden. Dat is voornamelijk op de brug, in de Willem de Zwijgerlaan en in de Hooftstraat het geval.