Alphen ontsnapt aan nieuwe brugramp? Deel van Julianabrug kon toch instorten
ALPHEN AAN DEN RIJN - In tegenstelling tot wat de gemeente Alphen aan den Rijn het afgelopen kwartaal volhield, kon een deel van de Alphense Koningin Julianabrug wel degelijk instorten. Dat blijkt uit een brief die vrijdag door het college van burgemeester en wethouders is verstuurd aan de gemeenteraad. 'Plotseling bezwijken behoorde tot de mogelijkheden.'
Het viaduct over de Hooftstraat en de ruimte onder de Julianabrug die wordt verhuurd aan sportschool Bezemer Fitness konden - naar nu blijkt - het begeven. Op 23 juli, een dag nadat de brug acuut werd afgesloten, meldde de gemeente dat de Hooftstraat en de fitnessruimte uit voorzorg dicht moesten.
In antwoorden op deze zomer gestelde schriftelijke vragen van de lokale politieke partij RijnGouweLokaal, ontkende de gemeente Alphen het instortingsgevaar nog. Nu schrijft de gemeente dat op 21 juli 'een onveilige situatie is vastgesteld, waarbij plotseling bezwijken van het overstek (ter hoogte van het fietspad) tot de mogelijkheden behoort'. Een dag later ging de gehuurde ruimte van Bezemer Fitness dicht en werd de Hooftstraat afgesloten voor alle verkeer.
'Ernstiger schadebeeld dan verwacht'
Drie jaar geleden, in 2018, werden de eerste scheuren ontdekt. Er was toen volgens de gemeente geen aanleiding om maatregelen te treffen. Een jaar later was het opnieuw raak. De slijtlaag in het fietspad liet los, ook lag er wapening (technische versterking van de brugconstructie, red.) bloot en was er spoorvorming aanwezig. De gemeente en de provincie Zuid-Holland, die operationeel beheerder van de Julianabrug is, besloten om deze problemen - inclusief de scheur - in de zomer van 2021 te herstellen.
Toen dat afgelopen juli ook daadwerkelijk gebeurde, bleken de problemen veel groter. 'De betondekking was inderdaad gering. Op veel locaties bleek de wapening bloot te liggen. Daarnaast ontbraken er ook delen van de dwarswapening en hoofdwapening', schrijft de gemeente. 'De inspectie van de scheur gaf een ernstiger schadebeeld dan verwacht. Op basis van een analyse en nader onderzoek bleek een groot deel van de wapening te ontbreken, ook bleek een deel gebroken te zijn.'
Raadslid: 'Verbijsterend'
'Ik vind het verbijsterend dat nu blijkt dat het wel degelijk onveilig is geweest', zegt raadslid Ank de Groot van RijnGouweLokaal tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. 'We zijn al zo lang bezig met die brug en als ik dan zie wat er allemaal aan de hand is, vraag ik me af: heeft niemand dit eerder gezien? Slijtage is niet van vandaag op morgen.'
Toch is de fractievoorzitter van RijnGouweLokaal terughoudend met haar reactie over de in haar ogen 'drukste brug van Alphen'. Eerst wil De Groot het definitieve onderzoeksrapport afwachten. Dat verschijnt eind oktober. 'Ik ben van de inhoud van deze brief erg geschrokken en als de inhoud van het rapport straks dezelfde kant opgaat, zijn de gemeente en provincie behoorlijk wat verwijten te maken', voorspelt De Groot. Dat rapport zou aanvankelijk begin september gepresenteerd worden, maar is met ruim anderhalve maand vertraagd.
Volgend jaar permanente herstelwerkzaamheden
Inmiddels is de Koningin Julianabrug gestut. Sinds 6 augustus is de Hooftstraat weer toegankelijk. Een week eerder ging de sportruimte van Bezemer Fitness weer open. Hoe lang de Julianabrug mogelijk op instorten heeft gestaan, is niet bekend.
Eind oktober wordt ook bekend welke permanente herstelwerkzaamheden nodig zijn en hoeveel geld dat gaat kosten. Het is in december aan de gemeenteraad om daar het benodigde geld voor beschikbaar te stellen. Het reparatiewerk wordt in de eerste helft van 2022 uitgevoerd.
Lees ook: Resultaten uit onderzoek naar staat Koningin Julianabrug laten langer op zich wachten