Onderhoudskosten voor gemeentehuis, parkeergarage, Langeroode en oude Raadhuis enorm gestegen

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De kosten voor het onderhoud van de bezittingen die de gemeente Alphen aan den Rijn onder haar hoede heeft, zijn dit jaar bijna 9,5 miljoen euro. Dat is een stuk meer dan eerdere jaren.

De grootste kostenposten voor het onderhoud van vastgoed zijn Langeroode, het dak en de gevel van het gemeentehuis, het oude Raadhuis en parkeergarage Castellum. Eén keer in de vier jaar wordt gekeken naar het jaarlijkse budget voor de onderhoudskosten van het vastgoed.

Hogere bouw- en materiaalkosten

De stijging van de kosten heeft meerdere oorzaken. Het vastgoed in bezit van de gemeente verandert door de koop en verkoop ervan. Ook hebben de stijgende prijzen van bouw- en materiaalkosten ervoor gezorgd dat het huidige budget niet meer kostendekkend is. Daar komt nog bovenop dat eerder geplande werkzaamheden zijn doorgeschoven.

Het onderhoud is van belang om de staat van de gebouwen in orde te houden. Slecht onderhoud kan zorgen voor risico’s en bijvoorbeeld lekkages of storingen, wat uiteindelijk tot nog hogere kosten kan leiden.

Lees ook: Meer onderhoud van sportvelden in de gemeente kost miljoenen