Krijgt Alphen vier maanden per jaar overdekte 400 meter-schaatsbaan?

Foto: Schaatsbaan Rotterdam
Foto: Schaatsbaan Rotterdam

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ijsbaanplan dat Nieuw Elan-fractievoorzitter André de Jeu twee jaar geleden op tafel legde, wordt uit de mottenballen gehaald. Sportwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) gaat onderzoeken of vier maanden per jaar een tijdelijke, overdekte 400 meter-ijsbaan aangelegd kan worden in Alphen aan den Rijn. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Naar Rotterdams voorbeeld zouden schaatsverenigingen, wedstrijdschaatsers en recreanten gebruik moeten kunnen maken van de mobiele ijsbaan. In de maasstad wordt 's winters al meerdere jaren een tijdelijke indoorschaatsbaan geplaatst op een drietal hockeyvelden, die tussen december en februari vanwege de winterstop toch niet gebruikt worden. Naar eigen zeggen met 200.000 bezoekers per jaar en rendabel geëxploiteerd.

Uiterlijk op 1 mei 2021 moet het onderzoek zijn afgerond, zodat - bij positieve bevindingen - schaatsers vanaf het najaar van 2022 gebruik kunnen maken van de schaatsbaan in Alphen. Uit de analyse moet blijken hoeveel mensen naar verwachting gebruik gaan maken van de faciliteit, wie geïnteresseerd is om de baan te exploiteren en welke bijdrage vanuit de gemeente nodig is. Alphen wil met de tijdelijke 400 meter-baan een gooi doen naar de zelf in het leven geroepen titel Schaatsstad van het Groene Hart.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) te beluisteren.