Laatste fase verkoop kaarten Olympische Spelen van start, hoe kun je Maureen Koster aanmoedigen?

Foto: Bjorn Parée

BOSKOOP - Het grootste sportevenement ter wereld komt er weer. De Olympische Spelen zijn dit jaar in Parijs. Het is de enige keer in (minimaal) twintig jaar dat het evenement in Europa is. Voor sportliefhebbers uit de regio dus de ideale kans om erbij te zijn. Bijvoorbeeld om de Boskoopse Maureen Koster in actie te zien op de 5000 meter. En het kan nog, want woensdag begint de laatste verkoopronde van toegangskaarten. Omroep West-verslaggever Chris van Dijk is een van de sportliefhebbers die in de Franse hoofdstad aanwezig zal zijn. Hij geeft tips.

De kaartverkoop voor de Olympische Spelen is al een jaar geleden begonnen. In drie rondes gingen de ruim tien miljoen kaarten die er voor het evenement waren over de toonbank. De beste plaatsen voor de openingsceremonie op 26 juli kosten 2700 euro. Daar staat tegenover dat de ongeveer de helft van de kaarten minder dan 50 euro zijn, waarvan een miljoen slechts 24 euro kosten.

Woensdag verkoop van eerder gekochte kaarten

Op de officiële verkoopsite zijn nog wel kaarten te kopen. Over het algemeen zijn dit de duurdere tickets. Toch zijn er voor fans uit de regio nog voldoende kansen om aan kaarten te komen. Woensdag gaat namelijk het resale-platform open. Hier kunnen mensen hun eerder gekochte kaarten verkopen. 'Deze kaarten worden voor dezelfde prijs verkocht als ze zijn gekocht', legt Van Dijk uit.

En hier zullen nog veel kaarten te koop aangeboden gaan worden. Denk aan mensen die toch niet naar de Olympische Spelen kunnen, bijvoorbeeld omdat ze het hotel te duur vonden (zie verderop). Voor teamsporten hebben mensen al kaarten gekocht voordat de loting bekend werd. 'Zo heb ik zelf kaarten voor veld 1 hockey gekocht. Na de loting werd bekend dat de Oranjevrouwen op hetzelfde moment op veld 2 spelen', vertelt Van Dijk. 'Dus die ga ik wel proberen te ruilen.'

Ook heeft hij kaarten voor verschillende evenementen op hetzelfde moment gekocht. 'In de eerste ronde waren de kaarten voor sommige finales nog niet beschikbaar. Zoals voor de 400 meter horden finale met Femke Bol. Die kwamen later in de verkoop. Toen het mogelijk was om hiervoor kaarten te kopen heb ik dat gelijk gedaan. Alleen betekent het dat dat ik de kaarten voor het andere evenement dus nog moet verkopen.'

Hotels

Het kopen van kaarten voor de Olympische Spelen is nog redelijk eenvoudig. Het vinden van een geschikte slaapplek is een andere uitdaging. Dit merkte ook Van Dijk. 'Onze eerste keuze was Airbnb. Op 17 februari vorig jaar zagen we al een buitenkansje. Een vierpersoonshuisje. Voor nog geen 900 euro totaal voor de zestien nachten tijdens de Olympische Spelen. Het leek bijna te mooi om waar te zijn. Dat was het dus ook. Want enkele dagen na de betaling werd de boeking geannuleerd en het geld teruggestort.'

Na nog enkele pogingen bij Airbnb te hebben gedaan geeft de groep de hoop op. De verhuurder die van de site zijn woning aanbiedt heeft namelijk tot het laatste moment het recht om een reservering te annuleren. 'Met het oog op de hoge hotelprijzen zochten we toch meer zekerheid', aldus Van Dijk.

Want de hotelprijzen schieten een jaar voor de Spelen de lucht in. In januari blijkt uit een onderzoek dat de hotelprijzen rond de openingsceremonie ruim drie keer zo hoog zijn als normaal. Gemiddeld betaal je op dat moment 1000 euro per nacht.

Zo laat mogelijk boeken

Toch moeten mensen zich niet laten afschrikken door de hoge hotelprijzen. Want dinsdag blijkt uit onderzoek van het Franse toeristenbureau dat de hotels weer goedkoper worden. Want de hotels zitten nog niet vol. Volgens de plaatselijke VVV zouden de hotels gemiddeld tussen de 58 en 76 procent vol zitten. De verwachting is dat de prijzen zelfs nog verder zullen dalen.

Dus wil je nog naar de Spelen? Durf te wachten en boek zo laat mogelijk een hotel. De prijzen zouden nu gemiddeld 411 euro per nacht bedragen. En hier zitten nog steeds goedkope uitschieters tussen, heeft Van Dijk gemerkt. 'Ik wilde toch meer zekerheid en durfde niet te lang te wachten. Toen ik een hotel zag voor ongeveer 150 euro per nacht heb ik deze direct geboekt.'

Ook Le profiteert van de lager wordende prijzen. 'Ik heb vrij vroeg een hotel geregeld tegen de hoofdprijs, maar met gratis annulering', vertelt de Hagenaar. 'Een paar maanden later geannuleerd toen de prijzen daalden en een soortgelijk hotel voor de helft van de prijs geboekt. Nu nog blijven kijken of er wat goedkopers nog voorbij komt, blijf toch een Nederlander.'

Vervoer

Na Rio de Janeiro (2016), Tokyo (2021) en met Los Angeles (2028) en Brisbane (2032) voor de boeg is Parijs de enige Olympische Spelen in minimaal 20 jaar die met de auto bereikbaar is. Er zijn diverse parkeergarages in het centrum van Parijs en hier kun je ook al plekken voor reserveren. Zelfs dichtbij de verschillende locaties van de sportevenementen.

Maar normaal is Parijs al berucht onder automobilisten. Laat staan tijdens de Olympische Spelen. Het is daarom verstandiger om de auto aan de rand van de stad te parkeren en dan met het openbaar vervoer te reizen. Dit is ook de meest praktische manier om naar de diverse evenementen te reizen.

Een andere manier om in Parijs te komen is de trein. Tickets voor de Eurostar van Rotterdam naar Parijs zijn al te koop. Er is veel interesse voor de treinkaartjes, laat Eurostar weten. Toch zijn er nog plekken vrij en zijn extra treinen niet nodig.

Lees ook: Maureen Koster, opnieuw naar Olympische Spelen, kijkt nu anders naar de sport: ‘Ik was alleen maar bezig met presteren’