Lekke gemeentehuis kan pas volgend jaar worden gerepareerd

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het dak van het gemeentehuis wordt in 2025 gerepareerd. Op dit moment wordt er een 'proefvlak' uitgeprobeerd, om te kijken op wat voor manier de kozijnen het beste waterdicht gemaakt kunnen worden, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. 

Vorig jaar bleek dat het dak van het gemeentehuis op veel plekken was aangetast, daardoor ontstonden lekkages. Ook de kozijnen van de gevel bleken niet waterdicht. Daarom wordt het dak gerepareerd en de kozijnen vervangen. Dat biedt de gemeente tegelijkertijd de mogelijkheid om 800 zonnepanelen op het dak te leggen. 

Nadat de gemeenteraad akkoord ging met de ingreep, werd het project aanbesteed en gegund aan J.P. van Eesteren. Het bedrijf is in februari aan de slag gegaan met het proefvlak.  

Als het lukt met het waterdicht maken van de kozijnen, maakt de aannemer een definitieve berekening van de kosten. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden begin 2025 starten. In totaal is er 4,8 miljoen euro gemoeid met de operatie. 

Afronding in 2026

Als eerst wordt dan de gevel aangepakt. Die werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf het dak. Daarna wordt de isolatie van het dak verbeterd en de dakbedekking vervangen. Als dat klaar is kunnen de zonnepanelen en de dakbeveiliging erop. 

De verwachting is dat de werkzaamheden in het derde kwartaal van 2026 worden afgerond. 

Lees ook: Alphens gemeentehuis zo lek als een mandje, opknapbeurt kost 4,8 miljoen euro