Gepubliceerd op 09 Februari 2020 om 17.30 uur

LIVEBLOG: storm Ciara raast over regio Alphen, volg hier alle ontwikkelingen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De storm Ciara zal vanavond (zondag) tussen 18.00 en 00.00 uur op z'n hoogtepunt zijn, is de verwachting. Er zijn windstoten tot 120 kilometer per uur (windkracht 11) in combinatie met fikse regenbuien voorspeld. Het KNMI heeft 'code oranje' afgegeven, de ANWB raadt mensen aan om alleen de weg op te gaan als dat strikt noodzakelijk is.

Het hoogheemraadschap is uit voorzorg de lager gelegen sloten in onder meer Boskoop aan het voormalen vanwege de te verwachten hoeveelheid neerslag. Vogelpark Avifauna sloot om 14.00 uur de deuren, museumpark Archeon is helemaal niet opengegaan. Het treinverkeer tussen Alphen en Bodegraven werd stilgelegd en de brandweer krijgt de nodige meldingen van omgevallen bomen en losgeraakte dak- en geveldelen.

In ons liveblog houden we u vanavond op de hoogte van de ontwikkelingen in de gemeente Alphen aan den Rijn.

22.30 uur: storm lijkt te luwen

Het KNMI heeft 'code oranje' inmiddels afgezakt tot 'code geel'. In heel de regio Hollands-Midden zijn 300 meldingen afgehandeld door de meldkamer, meldt de brandweer. Tot zover ook dit liveblog.

20.35 uur: windstoten nog niet op z'n hevigst

Weerinstituut KNMI verwacht dat de windstoten in de regio Alphen aan den Rijn na 21.00 uur het heftigst zullen worden. De storm zelf is over z'n hoogtepunt heen, maar dat geldt nog niet voor de verraderlijke windstoten.

19.30 uur: bussen Alphen-Leiden rijden (nog) gewoon

De NS maakte vanavond rond 18.45 uur bekend dat de bussen die ingezet worden om treinreizigers van en naar Leiden Centraal te vervoeren, per direct zouden stoppen met rijden. Dezer dagen is er geen treinverkeer van en naar Leiden vanwege werkzaamheden. Ook tussen Alphen en Leiden rijden treinen niet. Ondanks de melding van de NS dat er geen bussen meer zullen vertrekken vanaf het Alphense station naar Leiden Centraal, rijden de bussen vooralsnog wel.


Foto's: John van der Tol

19.20 uur: grote festivaltenten afgebroken

De festivals Das Winterfest en Winterlake vonden vrijdag en zaterdag plaats in Alphen aan den Rijn. Op het evenemententerrein bij de t-steiger van de Zegerplas stonden twee grote festivaltenten. In overleg met de gemeente Alphen en de hulpdiensten is de organisatie zaterdag- op zondagnacht, direct na afloop van Winterlake, begonnen met het afbreken van de tenten. Zondag rond het middaguur waren de tenten neergehaald, voordat de storm zijn hoogtepunt naderde.


Foto's: John Wiersma (Jovimedia.nl)

19.00 uur: 'rondje meer'

Iedere zondag lopen honderden Alphenaren een rondje om de Zegerplas. Ook op deze stormachtige zondag deden vele mensen dat.


Foto's: John Wiersma (Jovimedia.nl)

18.30 uur: treinverkeer hervat

De NS meldt dat er weer treinen gaan rijden tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Een plastic zak was de bovenleiding ingewaaid. Aanvankelijk voorspelde de NS dat het treinverkeer tot tenminste 21.15 uur gestremd zou zijn. De eerste trein is inmiddels vanuit Alphen naar Bodegraven gereden.

18.10 uur: Alrijne Ziekenhuis

Het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn heeft schade opgelopen. Isolatiemateriaal is van het dak gewaaid en ligt bezaaid op de weg, licht een woordvoerder van Alrijne desgevraagd toe. De toegangsweg tot het parkeerdek van het ziekenhuis is afgesloten.


Foto: John van der Tol

18.00 uur: losgeraakt dak

Vlak voor het begin van de avond moest de brandweer naar een woning aan de Zuiderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Een deel van het dak was losgeraakt. Een brandweerman heeft het dak weer vastgemaakt.


Foto's: Peter Trimp

17.30 uur: wat is er vanmiddag gebeurd?

De brandweer heeft zondagmiddag meerdere malen moeten uitrukken in Alphen vanwege omgewaaide bomen langs de Gnephoek, Doornenburg, achter de Cederstraat, in het Ericapark en op het Stationsplein. Ook het dak van het busstation naast het Alphense NS-station dreigde los te waaien. Op verschillende plekken zijn reclamedoeken losgewaaid.


Foto's: John van der Tol
advertentie
 
advertentie