Luca Janszen moet coaching brengen bij Alphense Boys: ‘Beetje uitdagend spelen’

Foto: Ed Nagtegaal

ALPHEN AAN DEN RIJN - Luca Janszen, nog maar 22 jaar en oud-eerste elftal-speler van ARC, moet volgend seizoen meehelpen om de defensie van Alphense Boys vorm te geven. Niet dat hij dat zelf zo verwoordt, maar het is wel de insteek. 'Ik wil de focus leggen op de nummer vier-positie, dat is centraal in de verdediging. Daar ligt mijn kracht', zegt de jonge Alphenaar. Maak kennis met Alphense Boys-aanwinst Luca Janszen.

Luca Janszen speelde tot en met de B-junioren in de jeugdopleiding van Alphense Boys, om vervolgens tot begin 2020 uit te komen voor ARC. Hij maakte daar deel uit van de selectie en schoot onder meer een strafschop binnen in de beslissende nacompetitiefinale om promotie naar de hoofdklasse. 'Maar', meent Janszen, 'binnen het team liep het niet zo lekker en dat was moeilijk voor mij moeilijk op te lossen. Niet dat ik te jong was, maar het liep gewoon niet zo goed.'

Toen hij dan ook het aanbod kreeg om mee te helpen met het opzetten van een sportschool op Curaçao, was het besluit snel genomen. Janszen verhuisde naar het tropische eiland. Maar zoals wel vaker voorkomt, begon hij na verloop van tijd zijn familie en vrienden te missen. Daarom besloot hij uiteindelijk weer naar Nederland terug te keren.

Thom Nouwens

En zo kwam Janszen bij Aarlanderveen terecht, een derdeklasser. 'Ja, ik was al vrij vroeg door Aarlanderveen gevraagd. Ik kon me daar alvast inschrijven, zodat ik na terugkeer direct daar kon voetballen', stelt Janszen. Tijdens zijn verblijf op Curaçao was de fitheid achteruitgegaan, dus de eerste zorg na terugkeer was om weer fit te worden om van daaruit stap voor stap beter te worden.

'Voetballen in de derde klasse is wel anders', zegt Janszen. 'Je moet de dingen anders inschatten, maar het voordeel is dat ik veel ervaring in het seniorenvoetbal opdoe. Ik leer ook veel van Thom Nouwens en trainer Henk van Hof.' Janszen is nu ook bezig met extra trainingen om wedstrijdfit te worden. 'Dat is iets anders dan een goede conditie hebben', meent hij. De conditionele status moet nu beter worden en dan denkt Janszen snel aan te kunnen sluiten.

Verdediging neerzetten

De komende overstap naar Alphense Boys is niet helemaal onlogisch. Want toen hij in de A-jeugd van ARC speelde, was Remco Tuinenburg zijn trainer. En die is nu hoofdtrainer van de Boys. 'Remco wist dat ik weer een stap wilde maken en na een paar gesprekken voelde het voor mij goed. Ik heb echt zin om daar te gaan spelen en zoveel mogelijk te gaan uitblinken.'

'Zoals gezegd wil ik me, in overleg met Remco, focussen op de nummer vier-positie. Centraal in de verdediging. Maar nee, ik ben geen rasechte verdediger', bekent Janszen. 'Mijn sterke punten liggen vooral in de opbouw en in het neerzetten van de verdediging, een beetje coachend dus.'

Eigen onderneming

Janszen vindt van zichzelf dat hij nog wel wat zwakke punten heeft. 'Ik ben vaak nogal emotioneel en dat levert nog wel eens domme gele kaarten op. Ik hou er ook wel van om een beetje uitdagend te spelen.' Voor Janszen, die werkzaam is op Schiphol, zijn plezier en voldoening van groot belang. Als dat goed zit, dan wil hij wel eens kijken of hij nog een stapje hoger kan spelen. Maar dat is niet zijn directe ambitie. En in zijn privéleven denkt hij na om later een eigen onderneming te starten. 'Ik heb veel ideeën, maar ik moet ook nog veel uitzoeken. Maar ik ben pas 22 jaar en heb dus nog wel even de tijd', besluit hij glimlachend.