Man helpt gevangene te ontsnappen met lakens en krijgt zelf straf

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 43-jarige Antonie A. uit Bergen op Zoom is maandag door het gerechtshof Den Haag in hoger beroep veroordeeld voor het helpen ontsnappen van crimineel Nicky S. uit zijn cel in Alphen aan den Rijn. Dit deed hij met behulp van aan elkaar geknoopte lakens.

De actie levert hem een gevangenisstraf op van 360 dagen, waarvan 313 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van 240 uur en bijzondere voorwaarden opgelegd. De straf valt een stuk lager uit dan zijn eerdere veroordeling.

Klassieke ontsnappingspoging

Op 12 oktober vorig jaar probeerde A. de gevangene Nicky S. te helpen ontsnappen met een 'klassieke' ontsnappingspoging uit de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Daarbij klom hij over het buitenste hek van de gevangenis en trok hij aan elkaar geknoopte lakens die de gedetineerde Nicky S. naar buiten had gegooid over dit hek. Daarna stond hij met een vluchtauto klaar.

S. is in 2021 tot zeventien jaar cel en tbs veroordeeld voor de zogenoemde 'speciekuipmoord' op een Belgische loodgieter.

De rechtbank legde eerder twaalf maanden gevangenisstraf op, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Terugval middelengebruik

Twee weken geleden, tijdens de zitting van het hoger beroep in de zaak, werd duidelijk dat ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar is, zolang er geen strafbaar feit wordt gepleegd. 'Wel strafbaar is het om daarbij behulpzaam te zijn. De verdachte heeft met zijn handelen de tenuitvoerlegging van een rechterlijke uitspraak gefrustreerd.'

Er wordt door het gerechtshof rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van A. Op het moment dat hij de feiten pleegde, had hij een terugval in middelengebruik. Nu werkt hij aan zijn herstel en zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf dit kunnen doorkruisen. Het onvoorwaardelijke deel van de celstraf staat gelijk aan de tijd dat A. in voorarrest heeft gezeten.

Melden bij reclassering

A. moet zich tijdens de hele proeftijd melden bij de reclassering, moet een ambulante behandeling volgen en moet woonachtig zijn in een instelling waar begeleiding aanwezig is. Daarnaast wil het hof dat A. zich, indien noodzakelijk voor zijn middelengebruik, tijdens de proeftijd maximaal een jaar laat opnemen in een zorginstelling. Ook is de vluchtauto in beslag genomen.