12 maanden cel voor handlanger mislukte ontsnapping uit Alphense gevangenis

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – Een 44-jarige man uit Bergen op Zoom stond maandag 13 november terecht voor hulp aan een klassieke ontsnappingspoging uit de gevangenis van Alphen aan den Rijn op 12 oktober 2022. Tijdens de zitting maakte het OM de strafeis bekend: de verdachte hangt een straf boven het hoofd van 12 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Dat meldt een woordvoerder van het OM. De definitieve uitspraak in de zaak is 27 november 2023.

De verdachte hielp Nicky S. uit Bergen op Zoom. Hij werd in 2021 veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar en TBS. S. had lakens aan elkaar geknoopt en door het raam naar buiten geworpen. De 44-jarige man uit Bergen op Zoom wordt ervan beschuldigd dat hij als handlanger buiten stond te wachten met draaiende motor en hielp de lakens over het buitenste hek van de PI Alphen te trekken.

Dit is een strafbaar vergrijp, maar als er geen geweld wordt gebruikt tijdens het ontsnappen dan is het voor de gedetineerde zelf niet strafbaar in Nederland. Daarom wordt hij in dit geval dus niet vervolgd. De gedetineerde belandde destijds echter wel in de isoleercel toen hij tijdens zijn ontsnappingspoging viel. Nicky S. zit een straf uit die hij kreeg voor de zogenoemde ‘speciekuipmoord’ op een Belgische loodgieter.

Studio Alphen schreef destijds al een artikel over het incident.​​​​​​

 Lees ook: Alphense gevangenis neemt maatregelen om ontsnappingen te voorkomen