MboRijnland organiseert wedstrijd voor basisvaardigheden met 16 studenten in finale

Foto: MboRijnland

ALPHEN AAN DEN RIJN – 16 eerstejaars studenten van mboRijnland streden dinsdag in de finale van de Battle Basisvaardigheden. De school organiseerde de wedstrijd met als doel om basisvaardigheden in de schijnwerpers te zetten zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

‘We hebben de wedstrijd vooral georganiseerd omdat we het leuk vinden', vertelt Wim Vogelzang, docent van mboRijnland. 'Daarnaast is het ook een manier om studenten enthousiast te krijgen voor de basisvaardigheden.’ Toen de school hoorde dat uitgeverij Malmberg de wedstrijd voor basisvaardigheden al langer organiseert, werden een aantal docenten enthousiast. Ze besloten de wedstrijd ook voor studenten van mboRijnland te organiseren.

De school wilde met de Battle Basisvaardigheden extra aandacht vragen voor de basisvaardigheden en hoopt studenten bewust te maken van het belang van deze vakken. Uit een van de reacties van studenten blijkt de wedstrijd een goede zet: ‘Ik vind rekenen niets aan, maar zo in een wedstrijd is het wel leuk.’ De winnaars werden direct na afloop van de wedstrijd bekendgemaakt en in het zonnetje gezet. 

Niveau leesvaardigheid neemt af, basisvaardigheden onderbelicht

Uit recent internationaal trendonderzoek van PISA blijkt dat Nederlandse scholieren van 15 jaar tekortschieten op het gebied van leesvaardigheid, waarbij het niveau bovendien is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Iedere drie tot vier jaar worden de vaardigheden van 15-jarigen wereldwijd gemeten door onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In het mbo en het onderwijs in bredere zin, worden de basisvaardigheden vaak onderbelicht. De focus ligt vooral op het aanleren van vakspecifieke kennis. Terwijl juist de basisvaardigheden van essentieel belang zijn als bouwstenen voor verdere ontwikkeling van de student. De basisvaardigheden spelen een cruciale rol in de voorbereiding van studenten op hun toekomst.

Lees ook: Isabella (13) mag zich ‘meesterbakker’ noemen: ‘Hoe zoeter, hoe lekkerder